Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 11. kolovoza 2015.

[H A T E R I :] Popsicle

Tko su oni? Zašto ih ima? Zbog čega to rade? Koja je svrha i satisfakcija u cijeloj toj priči? Iskreno previše se ne opterećujem tim stvarima, no uvijek ih se sjetim i pričam o njima jer su svugdje oko nas. Vrebaju, promatraju Vas iz prikrajka i šire svoje negativne vibre i pogotovo onda ako im dozvolite ili pokažete da ste slabi. 

Prije nego li objavim preostala dva recepta ; lažnu pitu od sira i macaronse evo nečega malo drugačijeg i nesvakidašnje, no opet popularno, zanimljivo i efektivno za ovo doba godine, no prije nego li počnem išta pisati o receptu vratiti ću se na temu "hater"-a. 

Hateri ili kako bi se po naški prevelo "mrzitelji" većine stvari, a nekih i svega živoga što hoda i kreće se po ovoj planeti, koji prijepodne mrze cijeli svijet, a poslijepodne sebe i obrnuto. Ne znam kakva su vremena došla da skoro pa svi svima zavide, ljubomorni su i jednostavno ne vole da je drugima lijepo u životu, da im ide sve kako su si zamislili, da imaju novaca, sretni su u ljubavi, međusobne obiteljske veze su uredne i njeguju se, rade i puno takvih sličnih primjera. Većina ih se drži one priče : "zašto bi njemu/njoj bilo lijepo, kad meni nije" i maleni milijun takvih primjera. Vjerujem da su to ljudi koji su totalno isfrustrirani, nezadovoljni kompletno cijelim svojim životom, imaju previše slobodnog vremena i sl. Meni osobno je jako drago kad vidim da ljudi uspijevaju, da su sretni i zadovoljni i da imaju i ne opterećujem se kojekakvim pričama, tračevima i sl. glupostima jer imam previše obaveza da bih se bavio određenim pojedincima. Uzmimo za primjer jednu moju susjedu koja prijepodne sebe mrzi, a poslijepodne cijeli svijet, koja priča drugima kako mi spavamo na novcu i sl. gluposti, zatim uzmimo za primjer kako sam prije nekoliko dana napokon uspio promijeniti ime grupe na FB-u i kad je preko 20 hatera jednostavno odlučilo dislike-ati grupu misleći da su meni vjerojatno naštetili, misleći kako i dalje možda neću pisati nove priče i recepte. :D  Takve stvari su me prije pogađale, a danas gotovo pa da me i ne zanimaju, no kad osjetim da je netko strašno ljubomoran idem linijom manjeg otpora jer ne kaže se badava da kad su ljudi ljubomorni treba ih dodatno nahraniti. :D 

A sad nešto malo o ovim smrznutim lizalicama iliti popsicle-sima kako bi u Americi ih zvali. Prije par tjedana u jednoj trgovini tata mi je kupio lubenicu koja uopće nije bila slatka, a još ka tome već je lagano počela u unutrašnjosti trunuti. Razmišljao sam si tokom dana što da napravim s njom jer je zaista bila nikakva i tako sam se odlučio na sok od lubenice i smrznute lizalice. 

Priprema svega toga ne može biti brža ni kada biste to htjeli, no opet dobili ste nešto nesvakidašnje i za određenu publiku nešto novo, zanimljivo i kreativno. Aromatizirani  šećerni sirup ne bih niti stavljao da je lubenica imala normalni okus i da je bila slatka, no ukoliko budete imali više sreće nego li ja, šećer jednostavno izbacite. Posudice za popsicles nisam koristio otkako sam ih kupio, pa sam došao na ideju da ih napokon sprovedem u djelo i unesem još dodatnosti i živosti na ovom blogu. 


Potrebni sastojci :

  • 1 l soka od lubenice

Sastojci potrebni za aromatizirani šećerni sirup :

  • 500 ml vode ( koristio sam svoju magnetiziranu )
  • 150 g šećera kristala
  • polovica limuna ( koristio sam bio limun - dobio od jedne prijateljice )
  • 1 čajna žličica sušene korice ( od mandarine, jabuke, naranče - (optimalno))
  • 1 veća grančica svježe mente ( imam je u svojem vrtu )

Postupak :

U manji lončić ubacite vodu, dodajte šećera i sve navedene sastojke. U nedostatku istoga možete koristiti limun, mentu ili bilo što drugo što imate kod kuće. Varijacija na ovaj aromatizirani sirup je veliki, pa si dajte dušu na volju i ovisno što volite.
Stavite na štednjak i kuhajte cca 5-7 minuta. 


Maknite s štednjaka i ostavite da se aromatizirani sirup malo ohladi. Što se dodavanja korica tiče, možete slobodno dodati i malo više jer je lubenicu malo teže zamaskirati s drugim dodatcima.

Dok se sirup hladi u međuvremenu lubenicu narežite na kriške, te meso dodajte u multipraktik ili je usitnite s štapnim mikserom. Osobno nisam vadio koštice iz lubenice jer su navodno jako zdrave i ne smeta mi ako mi se zalijepi za nepce ili da ih pojedem pa sam ih ostavljao. 

U sok od lubenice ubacite sirup, te ga dobro promiješajte. Po želji možete sok direktno natočiti u izdubljenu lubenicu, dobro ohladiti i pred serviranja ubaciti kockice leda i plastične slamke. Odlična stvar za razno-razne party-e. :) 

Gotovi i pripremljeni sok ubacite u posudice za sladoled i ostaviti u dubokom zamrzivaču nekoliko sati da se smrzne. 



Netom prije vađanja iz posudica malo ih pređite s vrućom vodom iz slavine kako biste ih što jednostavnije mogli izvaditi iz kalupa. I to je to! :) 












srijeda, 5. kolovoza 2015.

[Nepromišljenost :] Čokoladni tart s šumskim voćem

Prije tri tjedna našao sam se u dvoumici ili ne znam kako bih to nazvao "troumici" ne znajući što da prije i prvo obavim. Očekivao sam i ranije da ću objaviti recepte koje sam Vam ponudio da glasate na FB grupi , no obaveze i balansiranje me je pritisnulo sa svih strana pa sam blog morao opet jednostavno malo zanemariti. Bavim se s cvijećem kojega imam iza stana, kao i začinskog bilja pa većinu vremena provedem tamo i na zraku, tipične kućanske obaveze, jučer sam za prijateljicu pekao pite s jabukama na štapićima i čips od kelja, a i moram započeti s popisivanjem inventara za svoj restoran. Većina ljudi je u zabludi i misli si ako ne radiš da imaš vrijeme svog ovog svijeta, no ja mislim sasvim suprotnom i uvijek pametno iskoristim to vrijeme, ne prolaze mi dani bez veze, a rok za otvaranje restorana je vrlo blizu pa moram dodatno potegnuti i dati maksimalno energije da to obavim kako treba.

Prošlo je i tri i pol godine otkako pišem i vodim ovaj blog i FB grupi Vas je sad preko 3.000! Hvala Vam svima što me i dalje pratite, a ja ću to sve opravdati s finim receptima. ;)

Na nečiju žalost ili nečiju sreću najviše ste glasovali za čokoladni tart s šumskim voćem kojega sad možete pročitati, ali uskoro će i ostali tako da ne morate se brinuti jer će svi biti objavljeni. :)

Prije skoro dva i pol mjeseca s prijateljem iz srednje škole sam radio ovaj tart i povrtni quiche sa slaninom. Kuhar je po struci kao i ja i htio sam da ga vidim na djelu jer jednog dana kad budem trebao zaposlenika-recimo njega htio sam ga testirati da vidim kakav je zapravo u kuhinji i kako se snalazi. Najveći problem koji je napravio je taj da je i za quiche napravio slatko tijesto, tako da smo jeli slatki quiche umjesto slanoga. :D No bilo je ukusno i ono najbitnije pojelo se sve.

Quichevi i tartevi za one koji ne znaju su vrste pita i to porijeklom iz Francuske kuhinje. U oba se koriste prhka tijesta, quichevi slani, a tartevi su slatki. Quichevi su poželjni za poslužiti se dok su topli iako su i hladni ukusni dok tartevi se poslužuju isključivo hladni. Većina nas misli pa zašto to ne zovemo jednostavno pitama, a ja im kažem da su za to krivi Francuzi čiju gastronomiju izričito cijenim, volim i štujem. Oni se s hranom odnose na poseban način, delicije su dosta delikatne, unosi se puno strasti i ljubavi i nisu od ljudi koji bi kuhali i pekli samo da bi jeli i to mi se strašno sviđa kod njih.

Recept je vrlo jednostavan, samo je bitno pratiti svaku stavku i rezultati će biti zadovoljavajući. Prvi tart koji smo prijatelj i ja radili nismo jednostavno mogli odoljeti da se ohladi već smo ga u poluvrućem stanju išli rezati, no svakako ukoliko imate vremena i mogućnosti ispecite ga dan ranije kako bi se čokoladna krema i voće lijepo povezalo i kako biste mogli dobiti što ljepše izrezane komade tarta. Kod ovog tarta čokoladnu kremu možete koristiti kad se ohladi i za nekakve druge slastice tipa torti, muffina, cupcake-ova i sl. Po konzinstenciji mi je odlična i svenamjenska. Jaje tada možete prilagoditi na način da ga stavite ili izostavite u receptu. Kod quicheva i tarteva osobno ne volim kad ima puno nadjeva, a tijesta gotovo pa ništa pa uvijek gledam da dodam malo više tijesta kako bi se nastao pravilni balans između tijesta i nadjeva bilo da je riječ o slanom ili slatkom nadjevu.

Sastojci potrebni za prhko tijesto :

  • 125 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 250 g glatkog brašna
  • 2 žumanjka
  • 3 jušne žlice hladnog mlijeka
  • na vrh noža praška za pecivo
  •  malo veći prstohvat soli

Sastojci potrebni za voćni nadjev : 

  • 500 g smrznutog ( svježeg ) šumskog voća ( ili bilo kojeg drugog voća po izbora )
  • 4 jušne žlice šećera kristala ( manje ili više, ovisno volite li više slatko ili kiselije )
  • 2 jušne žlice ruma ( za kolače )


Sastojci potrebni za čokoladni nadjev :



  • 150 ml mlijeka
  • 150 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 200 g tamne čokolade ( 50 ili 72 % kakaa - iako možete slobodno i onu slabiju čokoladu za kuhanje koristiti)
  • 1 jaja ( po mogućnosti domaće )


Postupak :

U dubljoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, te ih prosijte kroz gustu cjediljku. Dodajte preostale sastojke te umijesite tijesto sve dok ne dobijete homogenu smjesu. Obložite prozirnom folijom, te ostavite u hladnjaku na nekakvih pola sata.

Ukoliko radite sa smrznutim voćem prethodno ga odmrznite, te ga stavite u manju dublju posudu. Dodajte rum i šećer, te tako pirjajte sve dok se tekućina ne reducira. Voće nakon toga procijedite kroz gustu cjediljku, a sok sačuvajte kojega kasnije recimo možete ukuhati s malo gustina te poslužiti uz ovaj tart s tučenim slatkim vrhnjem ili po želji.

Za čokoladni nadjev u posudu stavite mlijeko i slatko vrhnje i ostavite na laganoj vatri da počne lagano strujati. Maknite s vatre te dodajte komadiće čokolade, te dobro izmiješajte. Vratite na vrlo lagano vatru i miješajte sve dok se čokolada ne otopi. Dodati jaje, energično promiješati te ostaviti još vrlo kratko na vatri samo da baci lagani "ključ", te maknuti s vatre. 

Tijesto izvadite iz hladnjaka. Razvaljajte ga, te stavite u onaj kalup za quicheve i tarteve. Viljuškom izbockajte na nekoliko mjesta, te ponovno vratite natrag u hladnjak. Za to vrijeme ugrijte pećnicu na 180 C. Ubacite tijesto da se peče nekakvih cca 15 minuta, izvadite van. 

Na polupečeno prhko tijesto ravnomjerno rasporedite voće, te ga prelijte s čokoladim nadjevom. 
Opet pecite na 180 C, nekakvih 30-40 tak minuta pazeći da ne prepečete. 

Prije posluživanja dobro ohladite kako bi se čokolada i voće stegnulo. :)