Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 19. studenoga 2015.

[Nikada ne reci sve : ] Churros

Svakog dana educiram se, istražujem i pratim prehrambene navike kod ljudi i još uvijek su zastupljeni veliki stereotipovi barem što se hrane tiče. Iz osobnog iskustva mogu reći da se ljudi boje isprobati nešto novo, neobično i slobodno da kažem nespojivo, ali nespojivo samo u njihovim glavama. Uzmimo samo jedan primjer da u jednom većem gradu doslovno na svakom uglu možete kupiti ćevape, kebabe i pizze. Ja apsolutno nemam ništa protiv takve hrane, dapače ali ljudima to jednostavno sve vrlo brzo dosadi i željni su isprobati nešto novo, pa čak i neobično. Ovako svi kopiraju ponudu jela međusobno, sve se svodi na jedno te isto. Vjerojatno se boje ako budu drugačiji od drugih da neće uspjeti, da im posao nije zagarantiran i sl.  Prije nekoliko tjedana vodio sam raspravu s jednom osobom koja nije u ugostiteljskim vodama, no kaže da bilo što novo se ponudi ljudi to jednostavno neće prihvatiti već se opet vratiti na klasične pizze, tjestenine,ćevape i kebabe. Po pitanju toga nitko ne može ulaziti u daljnu raspravu sa mnom jer uvijek kažem da će ljudi i dalje takvu vrstu hrane konzumirati jer se samo takvo što i nudi. Ako ćemo logično razmišljati, onda ćete reći da sam u potpunom pravu. U ljudima se nalazi jako puno strahova koji se manifestiraju kao nekakva vrsta "kočnice" koja im ne dozvoljava da razmišljaju.  Uzmimo za primjer ove churrose koji se poslužuju uz čokoladni umak s dodatkom chilli-ja. Većina ljudi bi reklo da neće niti razmišljati da isprobaju, a oni odvažniji će probati i nakon toga donijeti sud da li im se sviđa ili ne sviđa. 

Kad nešto neobično i nesvakidašnje pravite nemojte ljudima točno govoriti što ste stavili u to određeno jelo/slasticu već im dajte da kušaju. Mislim da je to najbolji način, barem što se mojeg iskustva tiče. Ljudi će uvijek osuditi nešto pa čak i da ne isprobaju jer je to vjerojatno u svima nama i možda mogu reći da je takav stav opravdan. Jedino ne volim kad netko nešto čuje, u ovom slučaju što se hrane tiče, a to je da nešto ne vole, takvi odmah donesu sud da to ne vole, a nisu niti se potrudili da to isprobaju. Svaka čast iznimkama, no takvih je još uvijek jako malo, no i  to se mijenja na moju i tuđu sreću. Sve recepte koje objavim na blogu napisani su do sasvim sitnih detalja, bez okolišanja, bez preskakanja i bez da izostavim bilo koji začin i sl. Kad za nekoga kuham ili pečem kolače uvijek dobro razmislim što ću gostima/kupcima reći jer ću na taj način odati i cijelu recepturu tog jela/slastice, ali čak i možda samo jedan sastojak može takvim zasmetati. Stoga imam sasvim drugačiju politiku svojeg poslovanja, jer ljudi očigledno što manje znaju, manje se muče i živciraju. :D

Churrose sam radio samo jednom u životu i mogu reći da su mi se jako svidjeli i to samo iz razloga jer su neobični. Porijeklo im je iz Španjolske, a to su biti njihove "štrcane" krofne. Pripremaju se identični način kao i profiteroli i princes krofne jer se radi o kuhanom tijestu kojega možete obogatiti s dodatkom kakaa ili čokolade u prahu i koje se isto tako mogu napuniti s voćnim nadjevima baš kao i naše krofne (krafne, pokladnice... ). Isto kao i kod izrade kuhanog tijesta za profiterole i princes krofne opet je jako bitno kako ćete umijesiti i ispeći tijesto. Tijesto izvana treba biti hruskavo s zlatno-smeđom bojom, a u sredini trebaju biti mekani. Za malo jednostavniju iliti kako bih rekao "light verziju" iste takve možete istisnuti s dresir vrećicom na masni papir za pečenje, te ih peći u pećnici, baš kao što i krofne možete ukoliko ne volite ili ne smijete konzumirati prženu hranu. U Španjolskoj ih poslužuju uz čokoladni umak s dodatkom chilli-ja ili uz tzv. "dulce de leche " (dulce = slatko, leche = mlijeko ). Nakon što je tijesto prženo ili pečeno u pećnici, još topli se uvaljaju u smjesu od šećera kristala i cimeta ili ih jednostavno možete posipati s šećerom u prahu. Meni osobno naše krofne su dosadile i htio sam jednostavno otići malo dalje i isprobati nešto što još nisam. Iako i dalje ostajem pri krofnama i nikad ih neću izostaviti ili izbaciti iz svoje kuhinje. :)

Sastojci potrebni za kuhano tijesto :

  • 300 ml vode
  • 2,5 jušne žlice šećera kristala
  • na vrh jušne žlice kuhinjske soli
  • 25 g maslaca
  • 3 jaja ( po mogućnosti domaća-ukoliko su jaja manja slobodno možete ubaciti još jedno jaje dodatno )
  • 130 g glatkog bijelog brašna

  •       + za tamne churros-e 
  •      1,5 jušna žlica gorkog kakaa

Sastojci potrebni za čokoladni umak :


  • • 200 g crne čokolade ( koristio sam onu klasičnu za kuhanje, ali možete i one od preko 50 % dijela kakaa )
  • • 30 g maslaca
  • • 125 ml mleka

Dodatni sastojci :
  • šećer kristal
  • cimet u prahu

Postupak :

U posudu u  kojoj ćete kuhati stavite vodu. Dodajte maslac, sol i šećer.

 Kad ta voda s dodatcima prokuha, maknite s vatre, u posudu dodajte brašno koje ste prethodno prosijali.


Smjesu dobro ručno ili uz pomoć miksera dobro razradite, te vratite natrag na vatru neprestano miješajući. Miješajte sve dok se smjesa ne počne odavajati od stijenki posude. Kad sam radio čokoladne churrose nisam tada razmišljao da gorki kakao u prahu prosijem s brašnom, te tada kuham, već sam ga naknadno dodao u kuhano tijesto. To je po meni ispravniji i bolji način pa se toga i pridržavajte, jer će se tada kakaov prah bolje povezati s tijestom. Dobiveno kuhano tijesto prebacite u drugu posudu i ostavite sa strane da se malo prohladi. Kad se tijesto prohladilo počnite dodavati jedno po jedno jaje. Dakle ubacite jedno jaje, dobro ga mikserom razradite, zatim dodate drugo, ponovite isto, te na kraju i treće jaje.




Tijesto treba biti svilenkasto i sjajno bez ikakvih grudica i homogeno.
Dobiveno tijesto prebacite u dresir vrećicu s zvjezdastim nastavkom, te ih štrcajte na masni papir za pečenje.


 Ukoliko Vam se tijesto bude lijepilo i malo teže izlazilo koristite kuhinjski nožić, te na svakom kraju tijesto samo prerežite s time da nož prethodno malo umočite u brašno kako se tijesto ne bi lijepilo i po nožu. 


Tijesto stavljajte na masni papir za pečenje, a u međuvremenu zagrijte u dubljoj posudi masnoću u kojoj ćete pržiti churrose. Pržite ih sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ako budete radili s onim od kakaa pripazite kod prženja da ulje ne bude previše vruće jer postoji jako velika mogućnost da će Vam kakao zagorjeti i s time će churrosi postati gorki, pa čak niti valjanje u šećer ih neće spasiti. Pržene stavljajte na papirnati ubrus kako bi eventualno upili višak masnoće.

Svaki prženi churros dok je još topao uvaljajte u smjesu šećera kristala i cimeta. Ovaj dio možete preskočiti ili ih jednostavno samo posipati sa šećerom u prahu.



Za čokoladni umak čokoladu i maslac otopite na vatri. Pripazite da voda ne kuha dok se čokolada i maslac budu otapali, već da lagano struji, a isto tako da posuda u kojoj ćete otapati maslac i čokoladu ne dodiruje tu vodu jer postoji mogućnost da čak i malo zagori, uhvati se za stijenke posude. 
Maknite s vatre, te postepeno dodavajte mlijeko. Ukoliko Vam se ovaj umak tokom stajanja bude stegnuo samo posudu vratite opet na vatru ili ga jednostavno poslužite u posudama za fondue. 


U umak možete staviti i slatki chilli. U oba slučaja chilli dodajte zajedno s čokoladom i maslacem, te nastavite s daljnom izradom kako je opisano u receptu. Poslužite ih dok su još topli.






subota, 7. studenoga 2015.

[3,2,1 PECI : ] Kroštule


Još jedan novi recept iz emisije 3,2,1 peci kojega ste mogli gledati na RTL televiziji prošle godine. Prošle godine!? Ne vjerujem da je već toliko prošlo i da sad u ovo vrijeme sam bio u Zagrebu gdje smo snimali epizode. Odmah me uhvatila nostalgija tog vremena  jer ipak to nije malena stvar koja uključuje i dodatni stres i svaki tjedan relaciju Osijek-Zagreb, Zagreb-Osijek, a ujedno i jedno predivno novo iskustvo s profesionalcima gdje sam puno toga naučio, puno zabave i nezaboravnih trenutaka. Predzadnja epizoda tjedna koja je uključivala lisnato tijesto završavala se s temom, a to je "prženo". Toj temi sam se najviše radovao i bio sam samouvjeren da će ishod biti s puno pozitivnih kritika. 


Tema "prženo" je zaista nešto što ne zahtijeva da odstoji u hladnjaku preko noći, već se moglo direktno konzumirati, dok je za sve druge slastice zaista trebalo dosta vremena koje mi nismo imali pa su rezultati bili svakakvi. 
Za temu prženja odlučio sam se za kroštule koje su pokupile jako dobro kritike, no opet nezadovaljajuće. Rečeno mi je bilo kako sam lukavao odabrao slasticu, te da je jako jednostavna.  Nije ga problem ispeći i nadjenuti sa slanim ili slatkim nadjevom, ali zamijesiti ga i zadovoljiti sve kritike je jako teško što me dodatno koštalo, te time sam završio u prvom duelu s Željkom. O tome ću Vam malo kasnije pisati.


Za kroštule će Vam reći da su im to "kolači" djetinjstva, a to su zapravo prženi "kolačići" primorske i dalmatinske kuhinje koji se uglavnom pripremaju od jaja,brašna, šećera i alkohola. Tijesto se uglavnom sječe u trake i oblikuje po želji, a zatim se prže u dubokoj masnoći, posipaju sa šećerom u prahu i poslužuju.  Nikad ih nisam radio, pa sam se opet odlučio riskirati i probati nešto što dosad nisam. Istina je da su vrlo jednostavne, no opet tehnički treba dobro umijesiti ga i ono najbitnije, a to je pravilno tijesto ispržiti. Sve točno treba pogoditi : temperaturu ulja i do koje mjere ga ispržiti, a zatim odložiti na papirnati ubrus kako bi se izvukao višak masnoće. U ovom tijestu najveću ulogu ima alkohol koji će spriječiti da tijesto ne bude previše masno i to sam postigao. Meni su odlična i brza grickalica koju možete pripremiti za bilo kakvo obiteljsko okupljanje i nećete nikoga razočarati. Za one koji će "odskočiti" malo više predlažem Vam nekakav umak na bazi čokolade ( bilo da je od tamne ili bijele ). Savršeno su hruskave i nisu preslatke, baš po mojem ukusu. 

Sastojci potrebni za tijesto :


  •  2 jaja
  •  1 žlica šećera
  •  100 ml mlijeka
  •  100 g  maslaca
  •  ½ žlice ruma
  •  ½ žličice soli
  •  250 g glatkog bijelog brašna
  •  250 g oštrog brašna
Dodatni sastojci :
  • ulje ( za prženje )

Postupak :

Pjenjačom šećer i jaja dobro izmiješajte, dodajte mlijeko, maslac ( blago otopljeni ), rum i sol.
Još jednom dobro izmiješajte. Glatko brašno prosijte, te dodajte oba dvije vrste brašna u tekuću smjesu. Tijesto odmah tanko razvaljajte, te ga pomoću onog kotačića za tijesto izrežite na željene oblike, veličini i dužinu kao što sam ja na fotogafiji ili na drugačiji način kako volite ili želite. 

Ove sam narezao sjekačem na dužinu od 6 cm, zarezao ih po sredini, te ivice izrezane sredine prstima uvrnuo.
U dubljoj posudi za prženje zagrijte ulje, te ih pržite na srednjoj vatri, okretajući ih sve dok ne dobiju zlatno-žutu boju. 
Izvadite ih na papirnati ubrus i ostavite da višak masnoće ocijedi. Posipajte šećerom u prahu i odmah poslužite! I to je cijela mudrost ovih kroštula! :) Brzo, jednostavno, hruskavo i fino. 
S obzirom kako sam na lisnatom tijestu dosta kiksao žiri je odlučio da Željka i ja idemo u dvoboj. 


U dvoboju su bile "šaum role". Lisnato tijesto punjeno s kremom od bjelanjaka primjenjujući francuski način u kojemu se kuha šećerni sirup koji se dalje priprema s tučenim bjelanjcima. Tehnički Željki krema nije uspjela, ostala je vodenasta, dok je meni pošlo bolje za rukom. Ipak s bjelanjcima i izradom istih sam na "ti" i nije mi predstavljao nekakav strašan posao.

Super smo se zabavili, dijelili smo mišljenja te se savjetovali kako što bolje i kvalitetnije odraditi taj stres test. 
Njezine šaum role su bile ljepše od mojih, dok je kod mene tehnički ono najbitnije bilo bolje odrađeno, pa je time Željka napustila show, a ja sam krenuo dalje. :)


A po ovom receptu sam radio shaum role :

Sastojci :

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 1 jaje
  • malo mlijeka

Dodatni sastojci 
  • šećer u prahu ( za posipavanje )  

Sastojci potrebni za nadjev :

  • 4 bjelanjka
  • 200 g šećera
  • 1/2 limuna ( samo sok )
  • 1/2 dl vode


Postupak : 
Lisnato tijesto razvaljajte i režite na uske dugačke trake širine oko 2, 5 cm. Kalupe za izradu Shaum rola umotajte jednom trakom tijesta od dna do vrha, tako da se preklapaju dvije trake jedna preko druge i pri dnu slijepite s malo bjelanka.
Shaum role premažite sa žumanjkom umućenim s malo mlijeka.
Pecite na 220C oko 15 min.



Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s 10 dkg šećera. Posebno kuhajte 10 dkg šećera s 1/2 dcl vode u gusti sirup. Tucite i dalje bjelanjke pa nalijevati posve lagano vruću šećernu otopinu u snijeg, sve dok smjesa ne postane posve gusta i sjajna. Pri kraju umiksajte i sok od limuna.



Pečene Shaum role još vruće skidajte s kalupa i punite nadjevom pomoću vrećice za ukrašavanje.
Gotove shaum role posipjte šećerom u prahu i poslužite.