Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 21. prosinca 2015.

[Go green! :] Sok od mlade pšenice

Da živim još 150 godina, mislim da neke stvari neću nikada razumjeti. Ok, znam, nismo svi isti i dobro je da je tako, bezlično bi bilo da je vrt pun uniformnih biljčica, zabavnije je kad je šaren i nejednolik. Al' ipak, postoje neke temeljne stvari bez obzira na sve – biti fer i iskren, prema sebi i drugima. Sad bi neki bacili opsežne filozofije o tome šta znači biti fer, koliko čovjek može stvarno biti iskren.... ma zajebem sve teške filozofije oko toga, to su jednostavne stvari koje i trebaju ostati jednostavne bez 'pametnih' polemiziranja, koje i malo dijete bez vokabulara osjeti u sebi šta znače.  Osobno, najviše me boli laž...neki vole reći, bolje čuti ugodnu laž, nego gorku istinu... evo, stvarno ne kontam, pokušavam si zamislit osjećaj želje za ugodnom laži i ne mogu, jednostavno ne ide, preapstraktno mi. Nema te sitne laži koju bi lakše probavio nego ogromnu neugodnu istinu.Pokušavam si i zamislit da nekome uvaljujem ugodnu laž i živim s time normalno i neopterećeno...bome ni to ne ide, vidim samo scenarije brutalnog gastritisa, nesanice, gušenja i razbijenih ogledala. I zato mi nevjerojatno vidjeti i doživjeti da je nekome to pod normalno, da liježe u krevet bez grižnje savijesti i gleda sebe u ogledalu i pri tome osjeća ugodu.  Nisam svetac, niti mjerim druge ljude prema svojim moralnim načelima, poštujem, prihvaćam i volim ljude takvima kakvi jesu, al' jednostavno ne razumijem potrebu ljudi da glume nešto što nisu bliskim ljudima, žive s njima i skrivaju sebe zbog društvo/robo/novčane/ine koristi pod izlikom ljubavi i vezanosti. Svaki čovjek ima slobodu izbora, al' mislim da ta sloboda nije sloboda dok mora skrivati sebe. Takva sloboda su teški okovi koji koji rađaju unutarnji bijes, nezadovoljstvo, komplekse i psihičke probleme. Mama mi je jednom rekla, budi kakav jesi, možda će te takvu voljeti 1 od 100 ljudi, al' lakše ćeš hodat i disat bez teške maškarade koju bi morao imat na sebi da te voli svih 100. Al eto, većinom su svi pohlepni u želji da ih voli svih 100, pohlepni u želji i strahu da ne izgube zgodnu situaciju i okruženje u kojem su se našli... ali time polako i sigurno gube sebe, ispod onih svih namaza koje nabacuju godinama više se ni ne prepoznaju... da li ima išta tužnije nego kad čovjek izgubi sebe?

Pokušavam sklepati dovoljno vremena da natipkam zadnje dvije stvari za blog, uključujući i klasične stvari koje radim svake godine pred Božić i pred Silvestrovo.  Ovog puta neće biti recept, ali biti će nešto što je meni jako značajno, ali vjerujem i većini drugih ljudi. Riječ je o pšenici. U hrvatskim narodnim običajima svima je poznati 13.12. To je blagdan svete Lucije koja je ujedno bila štićenica slabovidnih i slijepih ljudi. Tada sadimo pšenicu u malene posudice, a one ujedno predstavlja plodnost kao i početak novog života, nečeg novozačetog. Prije nekoliko mjeseci sam saznao za sok od mlade pšenice i naprosto nisam mogao dočekati da nabavim pšenicu iz domaćeg eko uzgoja, posadim je, a zatim pravim sok od mladih izadanaka. Sama priprema je vrlo jednostavna, ne oduzima puno vremena,a što sok od te iste radi naprosto čovjek se nekada zapita da li je to zapravo moguće? Da, moguće je, ali samo ustrajnošću i upornošću i rezultati koji se ne mogu odviti preko noći, već je potrebno vremena, a pogotovo onda kada se odlučite za alternativnu medicinu. Sok od mlade pšenice služi kao detoksikacija, pun je antioksidansa, a negdje u literaturi se navodi kako je taj sok poznat još od doba Faraona. Pitam se zašto sam tek sada saznao za ovo?No dobro, ne žalim nikada nije kasno odlučiti se za ovakav potez s kojim ćete si poboljšati tjelesno stanje. Vrlo je dobar i za mršavljenje, prepun je klorofila koji obogaćuje kisik u krvi, a na youtube-u možete pronaći i nekoliko videa u kojima možete vidjeti kako su se ljudi izliječili od raka i sl. gadosti koje zahvati čovjeka. Pri konzumaciji soka trebate obratiti i pažnju na urin i na stolicu što će Vam laganim koracima početi dokazivati kako izbacujete toksine iz organizma. Ja osobno konzumiram svakog jutra natašte i to čisti sok koji je razrijeđen s vodom. Sam miris i okus je po klasičnoj travi koja raste na svakoj livadi, pa za one koji nemaju želudac i ne mogu se naviknuti mogu ga ukomponirati s različitim vrstama voća te tako dobiti odličnu i pravu bombu od smoothie-ja. Kad je izmiksate, filtrirajte je sok ostavite u plastičnim posudicama ili vrećica za led. Kao takve mogu stajati odd 6-9 mjeseci. Prateći fotografije dobiti ćete uvid kako je zapravo jednostavno, jeftino i jako efikasno. :) Jedino oko čega trebate voditi brigu je to da se samo posvetite pšenicu koju svaki dan trebate s špricom orošavati i kad dosegne određenu visinu škarama je isjeći do mladih izadanaka i prebaciti se na miksanje. 



U multipraktik ubacite isjeckanu pšenicu, te do pola nasipajte vode. Miksajte oko 1 minutu - manje više i ovisno o snazi multipraktika te o količini stavljene zelene mlade pšenice. Osobno Vam savjetujem da malo po malo dodajte kako ne biste opteretili noževe, a i samim time uništili ga. 


Sljedeća faza je faza filtriranja. Koristite gazu te dobivenu pšenicu prebacite u gazu. Ja si pomognem s štipljkama za rublje. Rukama dobro iscijedite gazu, a ostatak koji ostane u gazi je celuloza. Celuloza koja nije probavljiva za nas, niti za naš želudac. Čak niti taj dio ne bacam u otpad već ga na proljeće planiram koristiti kao kompost ili dekoraciju za prostor iza stana u kojemu tokom toplih i sunčanih dana puno provedem. 

S obzirom kako dugo stoji taj dio od celuloze gubi na klorofilu pa tako i dobija ružniju, nekakvu sivkasto-zelenkastu nijansu, no to je zanemarivo! :)

S obzirom kad sam saznao sve o soku mlade pšenice malo je tih stvari, zapravo posudica i načina na koje sam sve sadio pšenicu. Na svu sreću pa mi je ostalo još više od kilogram domaće eko pšenice no nju čuvam za proljeće i ljepše vrijeme kad ću je hraniti s domaćim kompostom kojega sam ljetos pripremao i hranio svoje biljke. 



Kako sam u uvodu naveo možete filtriranu pšenicu prebaciti u malene posudice od leda, te tako imati veću zalihu tokom cijele godine. Za one manje hrabrije toplo preporučam da ubacite u svoj sok i nekakvu voćku/e koje najviše volite, te ovakav napitak pretvorite u nešto što će Vas krijepiti, liječiti i u kojemu ćete naprosto uživati, a nakon toga obavite kod svojeg doktora opće medicine  vađenje krvi. To govorim za one skeptike koji ne vjeruju u prirodu, jer sve je oko nas, većina je stvari ljekovito. Samo se treba educirati i imati volje, jer tko će brinuti o Vama ako nećete sami za sebe, zar ne? ;)





srijeda, 16. prosinca 2015.

[Povodilja : ] Tagliatelle s brokulom i chipsom od piletine

Nisam od onih koji će slijepo slijediti tradiciju i način kako svi rade jer to nisam ja niti ću ikada biti.Neću kuhati i peći na isti način kao i drugi, neću kititi jelku kako to svi drugi čine, neću uređivati svoj dom kako to drugi čine,neću griješiti kako to drugi čine,neću se zalagati za nekakve ciljeve kojima svi drugi teže i kako to drugi čine. Neću, neću,neću...Drugačiji sam, jedinstven i unikatan na svoj način. Božić samo što nije pokucao na vrata i ne vodim računa o tome što ću staviti na stol,da li peći kolače ili neću jer me to ne zanima. Nisam od većine ljudi koji doslovno gledaju kako će sve protjerati kroz svoju guzicu kako bi moj otac rekao. Mene drugi stvari čine sretnim i to malene stvari jer sam skroman. Ne patim od visine, niti se kitim kojekakvim dodijeljenim titulama, ne naslikavam se i ne idem na kojekakve event-e,ne prodajem se za vrećicu "lajkova" na Fejsu kako to većina radi... Možda to i je greška, a možda i nije. Ne kaže se badava da tiha vode brege dere, zrno po zrno - pogača, kamen po kamen - palača. Iako ove godine ne planiram ništa od slatkiša raditi sasvim spontano i neočekivano dobio sam dva poziva. Jedan od sestrične, a drugi od meni najdraže i najiskrenije prijateljice. Sestrična me zamolila da njezinoj malenoj napravim tortu, a prijateljica kao i svake godine da radimo sitne kolače. Nitko veseliji i upotpunjeniji od mene.Mene to čini sretnim, napuniti ću baterije kao nikada, odmarati se uz pečenje i imati dodatnu zanimaciju. Prije par tjedana sam posadio pšenicu, a ne obično kako se sadi za svetu Luciju, a to samo zbog zdravstvenih razloga o kojima ću Vam nadam se uspjeti napisati do kraja godine.

Što se samog ovog jela tiče odlučio sam se za meni osobnu najdražu kuhinju-talijansku.A isto tako napokon da natipkam i nešto slano i kako bi većina reklo "konkretno jelo". :D Većinu sastojaka koje sam upotrijebio za ovo jelo gotovo da nikad ne upotrebljavam, no ponekad si dam oduška ili ako želim nešto brzo skuhati.Tako ćete tu moći pronaći gotovi mesni temeljac, vrhnje za kuhanje i bezobrazno skupu tjesteninu i sir u trokutićima za koje ne znam kad sam ih zadnji put jeo, a kamo li ih stavljao u jela. Isto tako dosta davno sam otkrio za pileće čvarke, no tek sada ih po prvi puta objavljujem i mogu reći da im je okus totalno identičan onim svinjskim, što po okusu, što po izgledu, a isto tako visokokalorično. Kad kuham obično uvijek iskoristim sve što je moguće, ogolim namirnice do samog kraja pa sam s toga i napravio ovaj chips od piletine, dok ću kosti iskoristiti za temeljac. Vrhove tikvice sam stavio u posudu s vodom da ih ponovo "obnovim", a to su samo neki od primjera. Takva su vremena nažalost došla, nema rasipanja i stroga racionalnost, što je ujedno jako bitna stavka svakog kuhara. Sve češće i češće radim povrće al dente iz samog razloga što je zdravije, a i zasitniji, svi vitamini i boja su bolje očuvani, iako većini ljudi je to strani pojam, navikli su sve prekuhavati, prezačinjavati. Zapravo sami sebi skakati u želudac, a i samim time sve više i više jesti jer ih nešto prekuhano ne zasiti dovoljno. Zato sam pred sami kraj ubacio tikvicu i brokulu jer se tu radi o dosta osjetljivom povrću koje ne treba previše termički obrađivati. 

A sad 'ajmo na recept! ;)

Sastojci potrebni za umak :

  • 4 velike glavice crvenog luka
  • 2  mesna temeljca ("srca"- oni od Podravke )
  • 1 vrećica gotove juhe od brokule i cvjetače
  • 1 svježa brokula srednje veličine
  • 1 svježa veća tikvica
  • 2 manjih pilećih prsa + kožica od piletine ( za chips )
  • 4 trokutića sira
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • mlijeka po potrebi
  • sol i bijeli mljeveni papar ( po ukusu )

Sastojci potrebni za aranžiranje :
  • kuhana jaja
  • sušeni končići chilli-ja
  • chips od piletine 

  • + zelena i bijela tjestenina (tagliatelle - koristio sam od "Barille" ili bilo koji drugi prilog po želji )

Postupak :

U dubljoj posudi na plitkoj masnoći pirjajte crveni  luk koji ste prethodno nasjeckali na rezance. Pirjajte ga sve dok se ne počne karamelizirati, a zatim dodajte dva "srca" mesna temeljca. Podlijte s otprilike 200 ml vode, poklopite te ostavite 5 minuta da kuha na laganoj vatri.


 Nakon toga ubacite sadržaj gotove juhe od brokule i cvjetače, te dobro promiješajte. 

Ostavite da se kuha cca 5 minuta. A u međuvremenu očistite pileća prsa, te ih narežite na žlijen. Sotirajte ih na plitkoj masnoći sve dok se meso ne iskaramelizira, a opet pazeći da se ne prepeče i ostane suho. U posudu u kojoj pripremate umak dodajte vrhnje za kuhanje i sir u trokutićima. Začinite solju i bijelim mljevenim paprom po ukusu.


Nakon toga ubacite sotirana pileća prsa te ih ostavite 10-tak minuta da se kuhaju i dodatno omekšaju. Po potrebi i ovisno kakvu gustoću umaka želite možete ubaciti i malo mlijeka. Pred sam kraj kuhanja ubacite očišćenu brokula i isjeckanu tikvicu. 




Umaku pred kraj dotjerajte okus. Tjesteninu skuhajte po uputama s vrećice pazeći da je ne prekuhate. Ja osobnu uvijek kuham sve al dente ( iliti pod zub kako bi se reklo), ne volim prekuhavati svidjelo se to nekom ili ne. Aranžirajte s chilli rezancima, tvrdo kuhanim jajima i chipsom od piletine. 
Što se samoga chipa od piletine tiče, odvojio sam kožu od mesa, te sve skupa ispržio na dubokoj masnoći sve dok kožica nije poprimila zlatno-smeđu boju. Stavite na papirnati ubrus kako bi se izvukao višak masnoće, te neposredno prije posluživanja dodatno posolite po ukusu.