Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

nedjelja, 24. siječnja 2016.

[ Od jednostavnog do kompliciranog :] Čokoladni čupavci


Sjećate li ih se, pravite li ih još i danas ili su Vam postali toliko dosadni, nezanimljivi i bezukusni? Da, govorim o čupavcima, o sasvim jednom rustikalnom kolaču koji se nakon 10.-15.g opet pronašao na mojem stolu i oduševio kao nikad prije. Moja majka ga je redovito pripremala i tada nitko ih nije radio kako je ona radila. Kod većine kod kojih sam imao priliku isprobati ih bili su mi previše suhi, bezukusni, kokosa nije bilo ni pod "k", dok je margarin ljepio se za nepce i doslovno i vjerojatno isušio cijeli kolač. Mama ga je također radila s margarinom ali niti margarin nije što je nekad bio. Danas zazirem od njega iako teškodušno mogu reći da i dalje postoje neke stvari u slastičarstvu i za pripremu slasticu zahtijevaju margarin jer s maslacem će to nešto određeno biti drugačije i nimalo slično originalu. Mama je vjerojatno imala točan omjer margarina,šećera, mlijeka i čokolade koji je koristila, no nisam htio striktno ostati vjeran njezinom cjelokupnom receptu već sam se odlučio da rustikalnom kolaču dodam novu,modernu točku i to vrlo uspješno. 

Svi koji su imali priliku probati pa i praviti ovaj kolač znaju da se sastoji od biskvitnog tijesta i to ne onog klasično već nekakvog "težeg" u smislu da u njega ide dosta masnoće koja će biskvitnom tijestu dati rahlost, ali i sočnost što je poanta ovog kolača. Biskvit kad se ispeče, a i samim stajanjem mora ostati sočan jer ukoliko se biskvit presuši meni osobno taj kolač više nije nikakav. Većina ljudi ili ima krivi recept ili su takvi škoti od ljudi pa štede na čokoladi i kolači im ispadnu nikakvi. Takvi su i po pitanju kuhanja, čast izuzetcima - uključujući i mene. I onda se kasnije pitaju kako sam ja to nešto tako fino napravio, a oni naprave isto i nikad im ne ispadne kao meni. Tako da sam umjesto klasično žutog biskvita ubacio gorkog kakaa. Možete slobodno koristiti i onaj od "Kraš"-a koji ima veći postotak kakaa u sebi.

Nakon biskvita jako je bitno imati i dobar recept za čokoladu u koju ćete umakati pečene kockice sočnog biskvitnog tijesta. Tu kako sam i rekao preskočio sam, te sam se odlučio za klasični ganache uz dodatak ruma za kolače. 

Sljedeće i po meni isto tako bitna stvar, a to je kokos. Vjerujem kako ste dosada mogli na tv-u, raznim časopisima i internetu čuti kako u postupku govore "tostirati". Tostirati recimo orahe, lješnjake i sve drugo koštunjićavo voće i to na način da se stavi u pećnicu i da se peku na slabijoj vatri ili brža i jednostavnija varijanta, a ta je na čistoj tavi. Na taj način oslobađaju se eterična ulja i koštunjićavo voće na taj način dobiva na mirisu i okusu.
Tako sam ja radio s kokosom, s time da tu trebate biti jako oprezni jer kokos jako brzo i lagano zagori. Ukoliko Vam se ta ideja ne svidi ili Vam se učini malo kompliciranijom, ovaj korak preskočite te ga napravite kako ste dosada i radili, no garantiram Vam da je okus drugačiji. Kokos će se itekako osjetiti u kolaču jer kupovni je meni osobno bezukusan pa sam ga stoga kratko tostirao kako bih mu izvukao eterično ulje, te obogatio aromu kokosa.  Vrlo je jednostavan za pripremu, pa možete čak i svoju djecu uključiti u ovaj slatki posao. Oblike također možete prilagoditi, te ga sjeći na malo veće kocke, pravokutnike, a čak i kocku prerezati pa umočiti gornju i donju stranicu i spojiti ih, pa dobiti nešto slično kao da su na "kat složeni". I nikako nemojte zaboraviti kad ih napravite da ih skladištite u posudama koje se hermetički zatvaraju jer će ih zrak vrlo brzo osušiti i uništiti, iako su fini i da ih umačete u mlijeko, te grickate. :P

Neki će možda od Vas i reći da ovo nisu čupavci. Jesu i biti će, samo nisu rađeni na rustikalni način kako smo naviknuli jer iskreno sve što sam već isprobao dosadi mi. Gladan sam i željan novih eksperimentiranja i povezivanja nemogućim s mogućim i sl., a Vama na volju kako god želite no vjerujem da će Vam se ovaj rustikalni kolač s modernim štihovima uistinu svidjeti. Recept je iz mamine bilježnice.

Sastojci potrebni za biskvitno tijesto :

( koristio sam kalup od pećnice koji imam i uduplao smjesu )

  • 6 jaja ( koristio sam domaća i veća )
  • 32 jušne žlice ( pune vrhom ) glatkog bijelog brašna
  • 26 jušnih žlice suncokretovog ulja
  • 20 jušnih žlica šećera kristala
  • 2 vrećice praška za pecivo
  • 4 jušne žlice gorkog kakaa
  • 200 ml mlijeka ( SVJEŽEG! )


Sastojci potrebni za čokoladnu kremu ( ganache ) :

  • 400 g tamne čokolade za kuhanje ( koristio sam 48% kakaa, a možete i više)
  • 400 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 2 jušne ( pune ) žlice ruma za kolače ( ukoliko volite )

Dodatni sastojci :

  • Kokosovo brašno


Postupak :

Jaja ostavite 30-40 minuta vani na sobnoj temperaturi ili ih stavite pod toplu vodu. Osobno to radim jer se jaja bolje ulupaju kad su bila na sobnoj temperaturi nego li direktno iz hladnjaka. U bjelanjke postepeno dodavajte šećer te ih miksajte u čvrsti snijeg -"šaum". Zatim dodajte ulje, prašak za pecivo, 14 jušnih žlica glatkog brašna (prethodno prosijano ) , jedan po jedan žumanjak. Miksajte na najmanjoj brzini, a kako budete bili pri kraju pojačajte brzinu miksera, a pred sam kraj dodajte mlijeko i preostalo prosijano brašno s gorkim kakaom. Gotovu smjesu ulijte u pleh za pečenje kojega ste prethodno prekrili s masnim papirom za pečenje. 
Pecite na cca 180 C sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju ili drvenom čačkalicom provjerite da li je pečeno no prvi 15-tak minuta vrata od pećnice ne otvarajte jer postoji mogućnost da tijesto "padne". 


Biskvit ostavite se ohladi u tepsiji, a zatim ga izbacite na radnu površinu. Uklonite masni papir za pečenje, te pečenom biskvitu nožem lagano izrežite koricu koja se napravila tokom pečenja. 
Dok se biskvit hladi pripremite čokoladni ganache. U dublju posudu stavite slatko vrhnje za šlag i dovedite ga do točke vrenja, pazeći da ne prokuha. U posebnu posudu stavite čokoladu koju ste prethodno usitnili i izrezali na jednake komade. Kad slatko vrhnje bude dovedeno do točke vrenja odmah ga maknite s vatre i prelijte po čokoladi. Tako ostavite 1-3 minute,  dodajte ruma po želji, a zatim miješajte sve dok se čokolada ne otopi. 


Sad slijedi onaj dio koji se nekome sviđa, a nekome ne. :D 

Biskvit izrežite po želji tek kad skinite onaj dio koji možete vidjeti na gornjoj fotografiji.
Svaki izrezani komad biskvitnog tijesta umačite u otopljenu čokoladu s time da si možete pomoći pomoću drvenih štapića. Jedino treba pripaziti da čokoladna glazura bude uvijek topla tokom umakanja. Ukoliko Vam se stegne stavite je natrag na paru da se otopi i malo zagrije, a zatim nastavite s daljnim radom. Nakon što ste svaki komad biskvitnog tijesta umočili u čokoladu, ostavite nad čokoladom da iscuri višak čokolade, a zatim uvaljajte u kokosovo brašno.



Čuvajte u hermetičkim kutijama dobro zatvoreno sve do kušanja! :D 











2 komentara:

  1. Nikada ih nisam radila, a jela možda jednom. Ime me podsjeća na one bijele, čupave tepihe i ne mogu ih staviti u usta! Smiješno, ali je tako. jedno su vrijeme bili jako popularni, ali što se mene tiče, kao i da nisu. Tvoji jako dobro izgledaju, no svejedno, samo ću ih gledati. :))

    OdgovoriIzbriši
  2. :D Nisu niti meni nešto posebni, no htio sam isprobati ovu moderniju verziju, a i uvrstiti pa tko voli nek' proba. :)

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.