Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 6. veljače 2016.

[ Kad tata kuha :] Hruskava salata od kelja s piletinom

Ne volim, zapravo mrzim prekuhanu i ubijenu hranu kojoj su uništena organoleptička svojstva i koja na kraju nemaju nikakvu hranjivu vrijednost, no još je jako puno takvih ljudi koje osobno znam ali i šire. Što mislite zašto Azijci toliko dugo žive i stare sporije od nas?? Ne volim jela u kojima ne mogu osjetiti glavnu namirnicu i ključni sastojak nekog određenog slanoga jela jer ljudi isto tako pretjeruju s začinima, "maskiraju" jelo misleći kako će biti ukusnije ukoliko dodaju 20 različitih vrsta suhih ili svježih začina i začinskog bilja, a mislim da je tu jedan dio problema u tome što nemaju taj osjećaj ili nisu dovoljno educirani i slabo potkovani znanjem. Kod mene je praksa već duži niz godina kuhati hranu "al dente" iliti kako bi se prevelo "pod zub" i to sve iz više vrsta faktora kao što su da sam nakon takvih obroka puno zasitniji, ne trebam kruh, ne trebam industrijske začine, povrće samo po sebi ima dovoljno soli u sebi i ne moram dodatno posoljavati, organoleptička svojstva su na visokoj razini i mnogo drugih faktora. Realno gledajući nije jednostavno se odlučiti na promjenu i režim ishrane bilo da smo zdravi ili bolesni, no kad jednom isprobate vjerujem da ćete navući i vidjeti realnu sliku al dente i raw (sirove ) hrane. U Osijeku imamo jedan kineski restoran gdje su dosta velike porcije, cijene su prihvatljive i ono što mi se najviše svidjelo je to da povrće uvijek bude "al dente", predivne iskonske boje i meni osobno kao takvo najbolje odgovara. Ista stvar je i sa svim vrstama žitarica, riže i tjestenine kao i mesa koje ljudi jednostavno ne znaju ispeći. Ili bude prijesno, a u većini slučajeva prekuhano ili prepečno. 

Ova salata od kelja je nešto što jedem od malenih nogu. Nisam bio dijete koje je odbijalo hranu, a naročito ne onu zelenu bilo da je u izvornom obliku, kuhano ili kašasto. Mama ju je isto pravila, a otac je nastavio s istom tradicijom. Ovu salatu obožavam, ali samo kad si je sam pripremim. Ima dosta segmenata i malo više pripreme no isplati se jer na kraju dobijete jedan potpuno dobar, hranjiv i ukusan obrok koji će Vas zasititi na više sati. Tata je radi na stari tradicionalni način, a ja sam je odlučio modernizirati i podići na višu razinu. Tata kuha piletinu, ja je sotiram i karameliziram pazeći da se ne prepeče inače ćete dobiti jako suhu piletinu, tata kuha povrće sve dok ne omekša u potpunosti, a ja sve skuham do pola jer si ne mogu zamisliti da skuham do kraja povrće te sve sastojke miješam i izgledom dobijem sve samo ne ono što sam htio. Kompletan asortiman povrća za ovu salatu mora (naglasak na MORA ) biti iz eko uzgajnivačnice baš kao i piletina i to domaća od kumica s placa kak' bi neki rekli. :D Znam možda dvoje, troje ljudi koji prave ove salatu i koji uklanjaju onu stabljiku s kelja dok je ona meni najdraži dio na njemu i naravno sve njihove salate su prekuhane. Jesu one ukusne, ali izgledom i nekakvom hranjivom vrijednošću su nikakve. Kod ovakvih stvari osobno nemam normativ već sve radim odokativno i to je dio koji mi se najviše sviđa, a vjerujem da će se i drugima jer nema nikakve posebne filozofije, a i realno gledajući malo je takvih recepeta. Osobno se nikad ne držim normativa kad proučavam i isprobavam nekakva jela, no to ipak dolazi s vremenom, iskustvom, voljom i energijom. Umjesto kelja možete kao glavni sastojak upotrijebiti i brokulu, cvjetaču... Ono što mislite da će Vam najbolje odgovarati, a sad idemo na nekakve smjernice i sam postupak izrade i nemojte nikako zaboraviti staviti malo više maslinovog ulja u salatu jer će stajanjem povrće upiti masnoću i stajanjem se počne sušiti pa će dobiti suhu salatu. Ja se tokom dana sjetim te je par puta lagano promiješam kako bi održao sočnost salate. 


Potrebni sastojci :

  • 1 veća glavica kelja
  • 4 komada veće mrkve
  • 3 veća krumpira
  • 2 manjih pilećih prsa
  • maslinovog ulja ( po potrebi )
  • 3-4 režnja češnja-češnjaka ( svježeg )

Dodatni sastojci :
  • sol
  • mješavina začina s paprom i muškatnim oraščićem ( ili nešto drugo i s čime Vam piletina najviše odgovara )

Postupak :

Kelj dobro operite te ga narežite na veće kocke. Blanširajte ga u malo vode u koju ste dodali soli kako bi voda što prije prokuhala i kako biste malo začinili kelj.Ostatak povrća ogulite te nasjeckajte na kocke i blanširajte u vodi pazeći da ne prekuhate. Nakon što povrće skuhate prebacite ga odmah u hladnu vodu ili u vodu s ledom kako bi se zadržala iskonska boja povrća. 
Kad se sve dobro ocijedi i ohladi sve sastojke stavite u posudu. Začinite po ukusu. 

Pilećim prsima odstranite kosti, te nasjeckajte na kockice. Začinite i stavite u tavu s malo maslinovog ulja te je sotirajte sve dok ne iskaramelizira. 


Ohladite te dodajte povrću. Posolite i popaprite, te prelijte s maslinovim uljem. Salatu lagano promiješajte te doradite okus po želji. 



Ostavite sat-dva da odstoji kako bi se arome povezale, te hladno poslužite kao samostalno jelo ili kao prilog glavnom jelu s piletinom ili bez nje.





Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.