Translate

[Najbolje tijesto :] Spatzle s junećim gulašem

by - travnja 11, 2016


Dolaskom toplijih i sunčanijih dana postao sam aktivniji i doslovno prekriven kojekakvim sitnim obavezama kojih u globalu nema puno, ali dovoljno da popunim jedan cijeli dan koji mi je postao prekratak pa sam blog morao zapostaviti i staviti u drugi plan, no eto me. :D Danas sam definitivno odlučio sjesti pred računalo i natipkati recept za ovo slasno jelo, pa kud puklo da puklo jer u arhivi neobjavljenih recepata nalazi se još mnogo istih, a nove svaki dan bilježim i pripremam. Prije dva tjedna trebao sam započeti s jednim vrtom gdje bih uzgajao svoje ekološko povrće, voće,začinsko bilje... No, sve je palo u vodu jer sam zapravo tek sad shvatio kako je teško kad nešto, ma i ono nešto najsitnije organizirati sa svojim rođacima po pitanju bilo kakvog posla. I to samo iz razloga jer ljudi nisu educirani, no iz vlastitog iskustva mogu reći da se prije mogu osloniti na neke tek poznanike i kojeg prijatelja/prijateljice nego li na svoju rodbinu. To vjerojatno svugdje u svijetu tako funkcionira. To me sigurno nije obeshrabrilo pa sam odlučio taj posao prebaciti u svoj stan gdje će doduše svega biti manje ali od svega pomalo.


Strašno me živcira činjenica kod ljudi koji bi htjeli postati bogati ili dobiti finalne rezultate preko noći. Nemoguća misija i od takvih ljudi se jednostavno maknem, pustim ih da budu u pravu, a ja na kraju balade budem miran, sretan. Koliko god da je negativno to što ne radim, barem upoznajem ljude bilo da su to neki novi ili oni koji već godinama poznajem i svaki dan si govorim kako nikad neću biti kao oni. Iz razloga jer jako velika količina ljudi kuka i jadikuje, ništa im ne valja, pesimistični su, ne vide i ne pronalaze izlaske svojih problema i maleni milijun drugih faktora jer opet ta velika količina ljudi su takvi kakvi jesu, a oni su opet sve što ja ne želim i neću biti štogod da se dogodi. 

Za ovo jelo gotovo pa nikad ne mogu na tržnici pronaći govedinu jer ljudi očigledno nemaju novaca, a i ovi kvazi restorani po gradu vjerojatno sve unaprijed pokupuju, pa mi onda ostane jedina opcija, a to je junetina. Okusom je kiselkasto-papreno, uz dodatak pelata i pasirane rajčice te kao prilog domaće špecle. Špecle su tzv. "švabsko" jelo kako bih rekao. :D Kad sam se odlučio da ga pravim dosta sam dugo razmišljao o tome, kako, zašto i kako najbolje ga napraviti s obzirom da nemam onu napravu za izradu istih pa sam opet morao malo improvizirati. Postoji jako puno verzija istih, a ja sam se odlučio za onu s jajima i kiselim vrhnjem. 


Prvi puta sam ih isprobao kao klinac i od tada su mi ostale u sjećanju, te rekoh sam sebi da ih idem napraviti što se na kraju rezultiralo vrlo dobro. Kod ovog tijesta mi se najviše sviđa što je jako kremasto, masno i ljepljivo i mislim da mi niti jedno domaće tijesto nije toliko ukusno kao špecle. Odlično idu uz sve umake, perkelte, gulaše, paprikaše i možete ih zamijeniti s bilo kojom drugom vrstom tjestenine. Naravno da tijesto u ovakvoj kućnoj izraditi neće nikada biti kao ono u Njemačkoj jer oni koriste sasvim drugačiju vrstu brašno, ali da im ovi naši mogu konkurirati, mislim da mogu i to jako dobro. Tijesto se po pravilu riba u kipuću vodu, no ja sam improvizirao na malo složeniji način te upotrijebio sataru. :D   

Što se gulaša, paprikaša, ragu-a, variva i sl. tiče ne volim stavljati zaprške, izbjegavam ih, jer smatram da su nepotrebne jer kao idealna i najbolja zamjena bi bilo da se stavi više crvenog luka, posebno skuha krumpira, napravi kašica od njega te doda određenom jelu, a kad baš ne mogu ili nemam s čime zgusnuti jelo onda gledam da zapršku radim na domaćoj svinjskoj masti uz dodatak bilo kojeg drugog kvalitetnijeg brašna. 

Većina ljudi se boji isprobati nešto novo, stereotipi su i dalje zastupljeni, čast iznimkama no mislim da treba proširiti svoje svjetonazore, odvažiti se, improvizirati i unijeti u svoj život nešto novo, neobično.


Kao i kod svakog drugog slanog recepta koji objavim tako i kod ovoga ne mogu opet točno prenijeti točne normative jer svi radimo drugačije, baš niti kao svako zrno soli, začina... 

Sastojci potrebni za gulaš : 

  • komad junećeg buta ( cca 900 g )
  • 2 kg očišćenog crvenog luka
  • 2 jušne žlice domaće svinjske masti ( ili ulja )
  • 4 veća lista sušenog lovorovog lista
  • 1/2 jušne žlice mljevene slatke paprike
  • 300 g pelata rajčice 
  • 1-2 dl pasirane rajčice ( ili koncentrata )
  • 1 puna čajna žličica mljevene ljute paprike ( ovisno koliko pikantno i ljuto volite )
  • sol i mljeveni papar ( po ukusu )
  • 1-2 dl crnog vina ( po ukusu )
  • šećera kristala ( po ukusu )

Sastojci potrebni za špecle :

  • 500 g oštrog brašna
  • 2 jaja ( cijela - domaća sam koristio )
  • 1 čajna žličica soli
  • 300 - 400 ml jogurta
  • (vode po potrebi )


Postupak :

Juneći but očistite od žilica, opni i viška masnoće ukoliko je ima. Masnoća je isto tako presudna za sami okus jela i nemojte je bespotrebno bacati ukoliko to nije potrebno. Puno puta dok kupujem mesne odreske po mesnicama mesar bi me znao upitati da li da uklanja masnoću. Kad kod bih im rekao da ne, prvo bi me blijedo pogledali i rekli kako to većina ljudi traži da se ukloni. Na to im uvijek odgovorim kako ljudi nisu educirani.


U duboku posudu dodajte svinjsku mast. Kad se dovoljno ugrije dodajte sitnije sjeckani crveni luk i pirjajte ga sve dok se lagano ne počne karamelizirati. Nakon toga dodajte junetinu izrezanu na tanke trakice, lovorov list i ostavite da se tako lagano krčka. 

  

Kad voda ispari po želji i potrebi dodajte dodatno još vode, mljevenu papriku i papar, te ostavite da se kuha na laganoj vatri sve dok meso ne omekša. 


Dok se junetina kuha pripremite špecle. U dublju posudu dodajte brašno, jaja, sol i jogurt. Sve dobro izmiješajte. Gustoću tijesta možete vidjeti na fotografijama, a trebalo bi biti konzinstencije kao kiselo vrhnje ( 12 % m.m. ) . 

    


Ostavite da se tijesto kratko odmori. 



Kad junetina omekša pred kraj ubacite pelate i pasiranu rajčicu. I koncentrat rajčice možete koristiti umjesto navedenih. 

  


 Ostavite da se gulaš još malo kuha da se tekućina reducira, te ga začinite po ukusu i podlijte s vinom. Ukoliko dobijete kiseli umak slobodno dodajte malo šećera kako biste ublažili tu kiselost.




Za špecle zagrijte vodu koju ste prethodno malo posolili, a sad idemo na onaj posao sa satarom. :D Umjesto satare možete koristiti obični ribež ( onaj s krupnijom stranom ) ili onaj posebni ribež. Meni osobno satara se najviše svidjela jer mi špecle izgledaju "duže", tj. dužeg su oblika.

Na drvenu dasku sam izlio manju količinu tekućeg tijesta, zagladio sa slastičarskim "mačem", te pomoću satare lagano strugao po dasci u kao takvo direktno ubacivao u kipuću vodu. 



      

Kuha se identično kao i njoki, dakle čim isplivaju na površinu kuhani su. Prije upotrebe dobro ih ocijedite, te po potrebi lagano prelijte uljem kako se ne bi zalijepili jedno o drugo. Tjesteninu bilo koje vrste nakon kuhanja nikad ne perem pod vodom jer skinem onaj fini škrob s tijesta, a vi kako volite i kako ste navikli i naučili.



Poslužite toplo uz sezonsku salatu po izboru. 


       



You May Also Like

4 comments

  1. Pozdrav, obožavam špecle, idu doslovno uz sve, imam "spravicu" s rupama koja se stavi nad posudu i direktno se kroz te rupe "gura" tijesto u vodu. Danas si me kupio, podsjetnik da obradujem porodicu s ovim. Suzana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) To je to, da. Drago mi je to za čuti. LP Suzana.

      Izbriši
  2. Jako volim špecle, ali nisam radila domaće. Kupim svježe u Lidlu i to je to. Uopće se nisam sjetila da bi bili odlični s gulašem ili mesom u saftu. Dobra ideja!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eh da ih je barem bilo kad sam ih po prvi put radio. Iskreno nemam pojma kakvog su okusa industrijski. :)

      Izbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja