Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

nedjelja, 24. siječnja 2016.

[ Od jednostavnog do kompliciranog :] Čokoladni čupavci


Sjećate li ih se, pravite li ih još i danas ili su Vam postali toliko dosadni, nezanimljivi i bezukusni? Da, govorim o čupavcima, o sasvim jednom rustikalnom kolaču koji se nakon 10.-15.g opet pronašao na mojem stolu i oduševio kao nikad prije. Moja majka ga je redovito pripremala i tada nitko ih nije radio kako je ona radila. Kod većine kod kojih sam imao priliku isprobati ih bili su mi previše suhi, bezukusni, kokosa nije bilo ni pod "k", dok je margarin ljepio se za nepce i doslovno i vjerojatno isušio cijeli kolač. Mama ga je također radila s margarinom ali niti margarin nije što je nekad bio. Danas zazirem od njega iako teškodušno mogu reći da i dalje postoje neke stvari u slastičarstvu i za pripremu slasticu zahtijevaju margarin jer s maslacem će to nešto određeno biti drugačije i nimalo slično originalu. Mama je vjerojatno imala točan omjer margarina,šećera, mlijeka i čokolade koji je koristila, no nisam htio striktno ostati vjeran njezinom cjelokupnom receptu već sam se odlučio da rustikalnom kolaču dodam novu,modernu točku i to vrlo uspješno. 

Svi koji su imali priliku probati pa i praviti ovaj kolač znaju da se sastoji od biskvitnog tijesta i to ne onog klasično već nekakvog "težeg" u smislu da u njega ide dosta masnoće koja će biskvitnom tijestu dati rahlost, ali i sočnost što je poanta ovog kolača. Biskvit kad se ispeče, a i samim stajanjem mora ostati sočan jer ukoliko se biskvit presuši meni osobno taj kolač više nije nikakav. Većina ljudi ili ima krivi recept ili su takvi škoti od ljudi pa štede na čokoladi i kolači im ispadnu nikakvi. Takvi su i po pitanju kuhanja, čast izuzetcima - uključujući i mene. I onda se kasnije pitaju kako sam ja to nešto tako fino napravio, a oni naprave isto i nikad im ne ispadne kao meni. Tako da sam umjesto klasično žutog biskvita ubacio gorkog kakaa. Možete slobodno koristiti i onaj od "Kraš"-a koji ima veći postotak kakaa u sebi.

Nakon biskvita jako je bitno imati i dobar recept za čokoladu u koju ćete umakati pečene kockice sočnog biskvitnog tijesta. Tu kako sam i rekao preskočio sam, te sam se odlučio za klasični ganache uz dodatak ruma za kolače. 

Sljedeće i po meni isto tako bitna stvar, a to je kokos. Vjerujem kako ste dosada mogli na tv-u, raznim časopisima i internetu čuti kako u postupku govore "tostirati". Tostirati recimo orahe, lješnjake i sve drugo koštunjićavo voće i to na način da se stavi u pećnicu i da se peku na slabijoj vatri ili brža i jednostavnija varijanta, a ta je na čistoj tavi. Na taj način oslobađaju se eterična ulja i koštunjićavo voće na taj način dobiva na mirisu i okusu.
Tako sam ja radio s kokosom, s time da tu trebate biti jako oprezni jer kokos jako brzo i lagano zagori. Ukoliko Vam se ta ideja ne svidi ili Vam se učini malo kompliciranijom, ovaj korak preskočite te ga napravite kako ste dosada i radili, no garantiram Vam da je okus drugačiji. Kokos će se itekako osjetiti u kolaču jer kupovni je meni osobno bezukusan pa sam ga stoga kratko tostirao kako bih mu izvukao eterično ulje, te obogatio aromu kokosa.  Vrlo je jednostavan za pripremu, pa možete čak i svoju djecu uključiti u ovaj slatki posao. Oblike također možete prilagoditi, te ga sjeći na malo veće kocke, pravokutnike, a čak i kocku prerezati pa umočiti gornju i donju stranicu i spojiti ih, pa dobiti nešto slično kao da su na "kat složeni". I nikako nemojte zaboraviti kad ih napravite da ih skladištite u posudama koje se hermetički zatvaraju jer će ih zrak vrlo brzo osušiti i uništiti, iako su fini i da ih umačete u mlijeko, te grickate. :P

Neki će možda od Vas i reći da ovo nisu čupavci. Jesu i biti će, samo nisu rađeni na rustikalni način kako smo naviknuli jer iskreno sve što sam već isprobao dosadi mi. Gladan sam i željan novih eksperimentiranja i povezivanja nemogućim s mogućim i sl., a Vama na volju kako god želite no vjerujem da će Vam se ovaj rustikalni kolač s modernim štihovima uistinu svidjeti. Recept je iz mamine bilježnice.

Sastojci potrebni za biskvitno tijesto :

( koristio sam kalup od pećnice koji imam i uduplao smjesu )

  • 6 jaja ( koristio sam domaća i veća )
  • 32 jušne žlice ( pune vrhom ) glatkog bijelog brašna
  • 26 jušnih žlice suncokretovog ulja
  • 20 jušnih žlica šećera kristala
  • 2 vrećice praška za pecivo
  • 4 jušne žlice gorkog kakaa
  • 200 ml mlijeka ( SVJEŽEG! )


Sastojci potrebni za čokoladnu kremu ( ganache ) :

  • 400 g tamne čokolade za kuhanje ( koristio sam 48% kakaa, a možete i više)
  • 400 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 2 jušne ( pune ) žlice ruma za kolače ( ukoliko volite )

Dodatni sastojci :

  • Kokosovo brašno


Postupak :

Jaja ostavite 30-40 minuta vani na sobnoj temperaturi ili ih stavite pod toplu vodu. Osobno to radim jer se jaja bolje ulupaju kad su bila na sobnoj temperaturi nego li direktno iz hladnjaka. U bjelanjke postepeno dodavajte šećer te ih miksajte u čvrsti snijeg -"šaum". Zatim dodajte ulje, prašak za pecivo, 14 jušnih žlica glatkog brašna (prethodno prosijano ) , jedan po jedan žumanjak. Miksajte na najmanjoj brzini, a kako budete bili pri kraju pojačajte brzinu miksera, a pred sam kraj dodajte mlijeko i preostalo prosijano brašno s gorkim kakaom. Gotovu smjesu ulijte u pleh za pečenje kojega ste prethodno prekrili s masnim papirom za pečenje. 
Pecite na cca 180 C sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju ili drvenom čačkalicom provjerite da li je pečeno no prvi 15-tak minuta vrata od pećnice ne otvarajte jer postoji mogućnost da tijesto "padne". 


Biskvit ostavite se ohladi u tepsiji, a zatim ga izbacite na radnu površinu. Uklonite masni papir za pečenje, te pečenom biskvitu nožem lagano izrežite koricu koja se napravila tokom pečenja. 
Dok se biskvit hladi pripremite čokoladni ganache. U dublju posudu stavite slatko vrhnje za šlag i dovedite ga do točke vrenja, pazeći da ne prokuha. U posebnu posudu stavite čokoladu koju ste prethodno usitnili i izrezali na jednake komade. Kad slatko vrhnje bude dovedeno do točke vrenja odmah ga maknite s vatre i prelijte po čokoladi. Tako ostavite 1-3 minute,  dodajte ruma po želji, a zatim miješajte sve dok se čokolada ne otopi. 


Sad slijedi onaj dio koji se nekome sviđa, a nekome ne. :D 

Biskvit izrežite po želji tek kad skinite onaj dio koji možete vidjeti na gornjoj fotografiji.
Svaki izrezani komad biskvitnog tijesta umačite u otopljenu čokoladu s time da si možete pomoći pomoću drvenih štapića. Jedino treba pripaziti da čokoladna glazura bude uvijek topla tokom umakanja. Ukoliko Vam se stegne stavite je natrag na paru da se otopi i malo zagrije, a zatim nastavite s daljnim radom. Nakon što ste svaki komad biskvitnog tijesta umočili u čokoladu, ostavite nad čokoladom da iscuri višak čokolade, a zatim uvaljajte u kokosovo brašno.



Čuvajte u hermetičkim kutijama dobro zatvoreno sve do kušanja! :D 











petak, 8. siječnja 2016.

[ Volim te mama! :] Medena Mađarska pita



Sretna Vam Nova 2016.! Želim Vam svima obilje zdravlja, sreće, sloge i ljubavi!Kažu kako za dobre i lijepe želje nikada nije kasno, pa tim putem ću iskoristiti ovu priliku i čestitati Vam. Ludilo zvano Božić i Silvestrovo je iza nas, a ujedno i meni odmor od kuhinje i kolača. Ovu pitu sam radio prošle godine pred Božić i to opet samo i isključivo iz mamine knjige u kojoj je zapisivala svoje recepte za slana i slatka jela. Pitu sam odlučio raditi u njezino ime jer je već prošlo više od 8.godina otkako ona nije s nama, a ujedno jer je imala mađarske krvi, a sama pita se zove "medena mađarska pita"pa s toga i u njezino ime ovu pitu posvećujem njoj. Pravila je odlične kolače, kuhala savršeno i to ne zato jer je bila moja majka, već jer je bila žena, majka, kraljica! Osim uspomena koje čuvam o njoj, čuvam i tu njezinu "famoznu" crvenu bilježnicu u koju je zapisivala sve recepte koje je htjela praviti, no nažalost igrom slučaja nije ih uspjela sve isprobati. Tu tradiciju sad sam preuzeo ja i kad god imam priliku nastojim da nešto isprobam od recepta bilo da su slani ili slatki. Moja majka je tokom Božića znala i tokom noći peći kolače sve kako bi sestra i ja osjetili taj Božićni dan i uvijek gledala da se brine o nama i da nam udovolji koliko god je to bilo moguće. Nje danas nema, ali će uvijek ostati u našim sjećanjima i u srcu. Cijenite i volite svoju majku dok je imate, jer samo je jedna mama i niti jedna je druga ne može zamijeniti!


Ljudi postaju kao hrana ( namirnice ) ili hrana (namirnice )  postaju kao ljudi. U kojem smislu? Pa u smislu kako je danas hrana postala otrov, a trebala nam je uvijek služiti kao lijek. Takvi su i ljudi danas postali i postaju. Bezosjećajni su, nemaju razumijevanja, nemaju vremena, hladni su, većinu stvari gledaju na negativan način, dok je hrana postala bezukusna, bez mirisa, nema prirodnu boju... 
To je samo jedna od komparacija i to vrlo dobra komparacija, pa neka kaže netko šta god hoće i želi. Čast izuzetcima koji su totalna suprotnost od svega navedenog. Takvih je vrlo malo, ali ima nas i mi smo svjetla putanja u mračnom tunelu i zbog toga mi je najviše drago. 

Za Božić sam napravio oko sedam različitih vrsta suhih kolačića, s time da sam i od jedne prijateljice dobio njezine tj. njezine majke. Moji kolači su i dalje stajali sa strane jer nekako su mi ukusniji tuđi kolači, kao i hrana. Fino je i moje, ali vjerojatno tu i dalje stoji ona prastara izreka da je "zabranjeno voće" uvijek najslađe pa s toga su i meni tuđi proizvodi finiji od mojih. :D Ova pita me oduševila jer se radi o kombinaciji slatke kreme s grisom uz dodatak džema (kiselog ). Osobno volim slatko-kisele kombinacije u desertima pa sam se i odlučio za ovu pitu. Nije nešto pretjerana za izradu jedino korice od prhkog tijesta. S obzirom kako sam radio duplu dozu od navedenog normativa, malo mi je bila tlaka peći ih, jer zna biti naporno, no kad nešto volite raditi napraviti ćete bez problema i bez odgađanja, barem ja tako radim. U prhko tijesto ide i med pa su korice i malo složenije za peći jer treba pripaziti da ne izgore tokom pečenja-sušenja što se može vrlo lagano dogoditi s obzirom da je med u pitanju. Kako mi je mobitel završio u servisu nisam napravio "backup podataka" pa nemam fotografije svakog koraka-postupaka izrade ove pite, nažalost. Najveći rat sam vodio s time da pronađem pleh dimenzija 20x 30 i pronašao ga u ostavi i zaguranog između polica jer ga uopće ne koristim, no slijepo sam slijedio mamin recept pa sam htio da sve bude točno kako je opisanu u receptu. No pročitajte recept u cijelosti i vidjeti ćete da nije tako jako komplicirano, a sad idemo s izradom! :)

Sastojci potrebni za prhko tijesto :

  • 30 g maslaca ( u maminom receptu je pisala svinjska mast ; no s obzirom kako je nisam imao koristio sam maslac ) - za jeftiniju varijantu i oni koji su i dalje vjerni stolnom margarinu (čitaj otrovu) mogu i njega koristiti
  • 2 jaja ( srednje veličine )
  • 3 jušne žlice meda ( koristio sam cvjetni )
  • 4 jušne žlice mlijeka ( svježeg )
  • 450 g glatkog bijelog brašna
  • 150 g šećera kristala ( sitnog )
  • 1 čajna žličica praška za pecivo 
  • naribana korica jednog limuna ( bio sam te sreće pa dobio eko limun :P )

Sastojci potrebni za kremu :

  • 6 jušnih žlica grisa
  • 6 dl mlijeka ( svježeg )
  • 200 g maslaca ( mama je koristila margarin x_X )
  • 200 g šećera kristala ( sitnog )
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije 

Dodatni sastojci :

  • džem od miješanog voća ( ili neki drugi koji najviše volite )


Postupak :

Mlijeko, šećer, maslac ( sobne temperature ), limunovu koricu, med i jaja izmiksajte. Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i mikserom izmiksajte na najmanjoj brzini. Prebacite na radnu površinu i umijesite tijesto sve dok ne postane homogeno. Obložite ga prozirnom folijom, te ostavite u hladnjaku jedan sat da miruje. 
Nakon toga tijesto izvadite iz hladnjaka te ga podijelite na četiri jedna dijela ( loptice ). Možete izrezati masni papir za pečenje da bude dimenzija 20x30 ili pleh na obrnutoj strani posipati s brašnom pa direktno tako razvaljati tijesto oklagijom. Viškove ili krajeve prhkog tijesta odrežite nožem iako tih viškova ne bi smjelo biti jer bacate tijesto. Svaku koricu prhkog tijesta pecite na 200 C cca 6-7 minuta. Dugačkim nožem lagano zagrebite ispod vrućeg pečenog prhkog tijesta, te ga prebacite na ravnu površinu. Po želji pečeno tijesto možete oklagijom još malo poravnati. Na isti način ispecite i preostale tri kore. Kad se ohlade na svaku slažite masni papir za pečenje kako se ne bi polijepile. Kad se ohlade tijesto postaje jako prhko pa Vam savjetujem da pažljivo rukujete s njima.


Za pripremu kreme prije svega maslac ostavite vani na sobnoj temperaturi kako bi se što jednostavnije umutio, a zatim u duboku posudu nasipajte mlijeko te ga dovedite to točke vrenja. Kad prokuha lagano dodavajte gris i kuhajte ga na laganoj vatri dok se ne skuha. Maknite s vatre te ubacite šećer i ekstrakt vanilije. Maknite s vatre te ostavite sa strane da se hladi, povremeno miješajući kako se ne bi na vrhu kuhanog grisa napravila "korica". Maslac mikserom pjenasto dobro izradite, te ga dodajte u kuhanu kremu od grisa koja je ohlađena i miksajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu. 

Na prvu koru stavite dio kuhane i ohlađene kreme, a između druge i treće stavite džem od miješanog voća, pa na treću opet kremu i zadnju koricu. Kad završite uzmite recimo isti pleh na kojemu ste pekli kore te ga ostavite na vrhu pite kako bi nešto je pritisnulo no pripazite da ne bude previše teško. Ili kako je moja mama rekla da se pite moraju s nečime opteretiti kako bi se polijepile, a vlaga iz kreme uvlači se u tijesto te ga čini mekanim. Pita je kombinacija slatko-kisela i doslovno se topi u ustima. Po želji je možete posipati s šećerom u prahu ili staviti čokoladnu glazuru od tamne ili bijele čokolade. Meni osobno šećer u prahu je bio sasvim dovoljan jer bih s bilo kakvom čokoladom "zamaskirao" okus kreme s grisom i džemom.




       In memoriam of Vlatka 09.02.1966.g. -25.10.2007.g.