Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 18. veljače 2016.

[Neka hrana bude lijek :] Pileći lollipops i krilca s prženim krumpirom


Mediji nas svakodnevno bombardiraju s temama što je zdravo, što nije, što treba konzumirati, a što izbjegavati. Mislim da je to postalo doslovno silovanje ljudi jer na kraju balade više ni sami ne znamo koga da slušamo i kojim pričama da se okrenemo jer jedan dobar vremenski period svinjska mast je bila loša za ljudsko zdravlje da bi kasnije bila jedna od bitnijih, zdravijih i nama prijekopotrebnih masnoća potrebnim za naš organizam. A u stvari sve je sasvim vrlo jednostavno. Ne slušajte što Vam drugi govore i nameću svoju volju i tzv. "znanje" za koje oni misle da posjeduju, već slušajte sebe, svoju intuiciju i svoje tijelo jer ćete jedino na taj način prepoznati što je za Vaš organizam najbolje.
Nisam pobornik svejeda, vegetarijanaca niti veganaca. Svatko ima pravo na svoj izbor i da se okrene onome za što misli da je najbolje za njega. Kako uopće danas znati što je najbolje za nas ponaosob kad mediji jedno vrijeme za neke određene namirnice govore da su super zdrave, a nakon određenog vremenskog perioda govore kako te iste namirnice trebamo izbjegavati?! Zato jednostavno ne pratim medije, ne proučavam takvu vrstu literature i ne zamaram se pričama o kalorija jer mislim da je život prekratak da bih se bavio glupim temama koliko sam danas kalorija unio u svoj organizam. Dakako trebalo bi se obratiti pažnja na to da nam je ishrana raznolika, no u današnje vrijeme to je teško. Većina ljudi dosta vremena provede na poslu ili imaju puno obaveza oko djece, kuće (stana), a zapravo najmanje se posvećujemo samima sebi, ne razmišljamo, brzopleti smo, idemo doslovno grlom u jagode što se kasnije manifestira na vrlo negativan način što prvenstveno utječe na naš organizam.


Vjerujem da se većina Vas sjeća one stare Hipokratove izreke : " Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude hrana". Kako da to postignemo znajući da je sve oko nas zatrovano - zrak, voda, zemlja i hrana. Jedini način da to otkrijemo jest taj da sami osobno uzgajamo što više možemo, no opet i takvim stvarima čovjek se opet treba dodatno posvetiti jer se dosta vremena izgubi. Ako razmišljamo o sebi, ljudima oko sebe koje volimo onda nam taj zahvat neće predstavljati nikakav problem. Ljudima je prešlo u naviku da samo kukaju kako nemaju vremena, ne stignu ili to jednostavno nije za njih i misle da su s tom izjavom riješili sve probleme, a zapravo nisu niti svjesni da na taj način zapravo odmažu sebi misleći kako će se taj problem sam od sebe riješiti. U Hrvatskoj je sve više bio&bio, eco trgovina s certifikatima, baš kao što ih možete pronaći na tržnicama . no međutim i takvi tokom sadnje i održavanja mogu upotrebljavati različite pesticide, tvornička tekuća gnojiva, a da i sami o tome ne znamo. Osobno im ne vjerujem, a naročito ne kad vidim da je uvezeno iz neke strane zemlje. O prenapuhanim cijenama neću niti pomišljati, a kamo li komentirati. Taj dio ostavljam Vama da sami razlučite. 

Ako mene pitate ovaj recept je totalni "junk" food, ali barem znam što jedem. Piletina je iz domaćeg uzgoja baš kao i krumpiri i takve glavne namirnice su mi bitne. Pileća krilca ili voliš ili ne voliš, no mislim da je muški dio publike daleko zaluđeniji nego li onaj ženski. Pileći lollipops mu je naziv jer pri prvom pogledaju podsjećaju na lizalice, a još kad tome dodate određenu marinadu dobijete savršeni junk food za prste polizati. Kod pilećih krila obavezno nožem odstranite onaj špicasti dio na kraju krila jer je gorak i u tren oka može upropastiti cijelo jelo. U receptu se isto tako spominje i med kojega možete i ne morate stavljati. Treba jedino pripaziti kod pečenje da krilca ne zagore, a naročito kosti.To je isto kao kad biste kuhali rep od pileta koji je također gorkog okusa. Nisam osobno veliki ljubitelj takve hrane jer sam odrastao na domaćoj kuhanoj hrani i na svim mogućim i nemogućim domaćim verzijama kuhanih obroka na "žlicu" no mene baš kao i svakog drugog uhvati želja za takvim stvarima, ali u 99 % iz kućne radinosti. Pileća krilca nisu skupa i od njih možete raditi zbilja sve što Vam padne na pamet. Teško se dogovoriti s glavom i biti karakter pa umjesto krumpira recimo poslužiti sirovog povrća s nekakvim mliječnim dipom jer znam da neću toga puno konzumirati, a naročito ako pravim za nekog drugog jer ljudi dosta teško se privikavaju na nove stvari, ostaju vjerni tradiciji što opet u neku ruku ne valja.

Baš kao i u svim segmentima kao i po pitanju hrane treba širiti svoje vidike, isprobati nešto novo, spajati različite okuse pa čak i one nezamislive, jednostavno zabavaljati se dok se to radi, uživati u tome jer to će se sve na kraju manifestirati dokazom kad ljudi traže "repete" i kad dobijete doslovno polizane tanjure! :D Kad pišem recepte o slanim jelima ne mogu točno odrediti normative jer uvijek kuham i pečem u velikim količinama, no svaki slani recept može poslužiti kao nekakva naputnica ili ideja što napraviti za ručak, a da bude opet nešto malo drugačije, inovativnije i sl. No, ukoliko nekoga zanima koliki bi normativ trebao za dvoje ljude neka slobodno ostavi komentar pa ću izračunati. :P

Potrebni sastojci: ( za cca 4 osobe )

  • 800 g pilećih krilaca

Sastojci potrebni za marinadu :

  • 250 ml pasirane rajčice
  • 300 g meda (ili šećera - osobno koristim med jer se meso bolje karamelizira, a i piletina je mekša ; možete slobodno i manje meda ili više ovisno kako volite )
  • 4 jušne žlice soja sosa
  • svježe mljeveni papar ( po potrebi i ukusu )
  • 1/2 jušne žlice mljevene paprike ( možete i kombinaciju slatko-ljute paprike opet sve ovisi kako najviše volite )
  • sol ( pripazite kod doziranja je soja sos u sebi već sadržava sol pa vrlo vjerojatno možete i presoliti piletinu )
  • malo vode 

Dodatni sastojci :

  • 450 g očišćenog krumpira
  • oštro brašno
  • kukuruzno brašno
  • kukuruzna krupica 
  • svinjska mast ( ili ulje ) za prženje - svega po potrebi


Postupak :

Pilećim krilcima odstranite zadnji špicasti dio kosti, te prepolovite na polovice kako je prikazano na fotografijama. Ostatku mesu odrežite dio kostiju, te meso lagano prstima povucite prema dolje.

U posebnoj dubljoj zdjelici dobro pjenjačom izmiješajte sve potrebne sastojke za marinadu. Ubacite piletinu i još jednom je dobro izmiješajte.Ukoliko imate vremena marinadu možete napraviti i dan prije, ubaciti meso pa meso kao takvo s marinadom ostaviti preko noći u hladnjaku.Tada će meso biti još aromatiziranije i ukusnije.


Nakon toga meso skupa s marinadom prebacite u plastičnu vrećicu za duboki zamrzivač, te odložite u hladnjak da se meso barem jedan sat marinira. Na taj način s vrećicom meso će se ravnomjernije aromatizirati i neće biti potrebe da se meso okreće i prevrće, miješa...


Dok se meso marinira krumpire ubacite u kipuću blago posoljenu vodu, te ga kuhajte na pola tj. da krumpir ne bude niti skuhan, a kamo li prekuhan. Kad s time završite prebacite ga u cjediljku, a zatim najbolje na nekakav pladanj ili tacnu da se ne bi polijepio. 


Piletinu izvadite iz marinade te ostavite u cjediljci da se ocijedi višak marinade. Lollipopse obložite aluminijskom folijom kako tokom pečenja kosti ne bi zagorjele, te poslažite na masni papir za pečenje. 


Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu, te pecite na 180 C nekakvih 30-35 minuta, ovisno i pećnici ili sve dok krilca ne dobiju zlatno-smeđu koricu. 

Za krumpire u manjoj dubljoj zdjelici  dobro pomiješajte oštro brašno, kukuruznu krupicu i kukuruzno brašno. Svaki krumpir uvaljajte u tu smjesu, dobro otresite višak te ubacujte u vruću otopljenu mast ili ulje, te pržite nepresteno miješajući sve dok ne dobiju zlatnu boju.

Poslužite toplo uz sezonsku salatu po izboru !





subota, 6. veljače 2016.

[ Kad tata kuha :] Hruskava salata od kelja s piletinom

Ne volim, zapravo mrzim prekuhanu i ubijenu hranu kojoj su uništena organoleptička svojstva i koja na kraju nemaju nikakvu hranjivu vrijednost, no još je jako puno takvih ljudi koje osobno znam ali i šire. Što mislite zašto Azijci toliko dugo žive i stare sporije od nas?? Ne volim jela u kojima ne mogu osjetiti glavnu namirnicu i ključni sastojak nekog određenog slanoga jela jer ljudi isto tako pretjeruju s začinima, "maskiraju" jelo misleći kako će biti ukusnije ukoliko dodaju 20 različitih vrsta suhih ili svježih začina i začinskog bilja, a mislim da je tu jedan dio problema u tome što nemaju taj osjećaj ili nisu dovoljno educirani i slabo potkovani znanjem. Kod mene je praksa već duži niz godina kuhati hranu "al dente" iliti kako bi se prevelo "pod zub" i to sve iz više vrsta faktora kao što su da sam nakon takvih obroka puno zasitniji, ne trebam kruh, ne trebam industrijske začine, povrće samo po sebi ima dovoljno soli u sebi i ne moram dodatno posoljavati, organoleptička svojstva su na visokoj razini i mnogo drugih faktora. Realno gledajući nije jednostavno se odlučiti na promjenu i režim ishrane bilo da smo zdravi ili bolesni, no kad jednom isprobate vjerujem da ćete navući i vidjeti realnu sliku al dente i raw (sirove ) hrane. U Osijeku imamo jedan kineski restoran gdje su dosta velike porcije, cijene su prihvatljive i ono što mi se najviše svidjelo je to da povrće uvijek bude "al dente", predivne iskonske boje i meni osobno kao takvo najbolje odgovara. Ista stvar je i sa svim vrstama žitarica, riže i tjestenine kao i mesa koje ljudi jednostavno ne znaju ispeći. Ili bude prijesno, a u većini slučajeva prekuhano ili prepečno. 

Ova salata od kelja je nešto što jedem od malenih nogu. Nisam bio dijete koje je odbijalo hranu, a naročito ne onu zelenu bilo da je u izvornom obliku, kuhano ili kašasto. Mama ju je isto pravila, a otac je nastavio s istom tradicijom. Ovu salatu obožavam, ali samo kad si je sam pripremim. Ima dosta segmenata i malo više pripreme no isplati se jer na kraju dobijete jedan potpuno dobar, hranjiv i ukusan obrok koji će Vas zasititi na više sati. Tata je radi na stari tradicionalni način, a ja sam je odlučio modernizirati i podići na višu razinu. Tata kuha piletinu, ja je sotiram i karameliziram pazeći da se ne prepeče inače ćete dobiti jako suhu piletinu, tata kuha povrće sve dok ne omekša u potpunosti, a ja sve skuham do pola jer si ne mogu zamisliti da skuham do kraja povrće te sve sastojke miješam i izgledom dobijem sve samo ne ono što sam htio. Kompletan asortiman povrća za ovu salatu mora (naglasak na MORA ) biti iz eko uzgajnivačnice baš kao i piletina i to domaća od kumica s placa kak' bi neki rekli. :D Znam možda dvoje, troje ljudi koji prave ove salatu i koji uklanjaju onu stabljiku s kelja dok je ona meni najdraži dio na njemu i naravno sve njihove salate su prekuhane. Jesu one ukusne, ali izgledom i nekakvom hranjivom vrijednošću su nikakve. Kod ovakvih stvari osobno nemam normativ već sve radim odokativno i to je dio koji mi se najviše sviđa, a vjerujem da će se i drugima jer nema nikakve posebne filozofije, a i realno gledajući malo je takvih recepeta. Osobno se nikad ne držim normativa kad proučavam i isprobavam nekakva jela, no to ipak dolazi s vremenom, iskustvom, voljom i energijom. Umjesto kelja možete kao glavni sastojak upotrijebiti i brokulu, cvjetaču... Ono što mislite da će Vam najbolje odgovarati, a sad idemo na nekakve smjernice i sam postupak izrade i nemojte nikako zaboraviti staviti malo više maslinovog ulja u salatu jer će stajanjem povrće upiti masnoću i stajanjem se počne sušiti pa će dobiti suhu salatu. Ja se tokom dana sjetim te je par puta lagano promiješam kako bi održao sočnost salate. 


Potrebni sastojci :

  • 1 veća glavica kelja
  • 4 komada veće mrkve
  • 3 veća krumpira
  • 2 manjih pilećih prsa
  • maslinovog ulja ( po potrebi )
  • 3-4 režnja češnja-češnjaka ( svježeg )

Dodatni sastojci :
  • sol
  • mješavina začina s paprom i muškatnim oraščićem ( ili nešto drugo i s čime Vam piletina najviše odgovara )

Postupak :

Kelj dobro operite te ga narežite na veće kocke. Blanširajte ga u malo vode u koju ste dodali soli kako bi voda što prije prokuhala i kako biste malo začinili kelj.Ostatak povrća ogulite te nasjeckajte na kocke i blanširajte u vodi pazeći da ne prekuhate. Nakon što povrće skuhate prebacite ga odmah u hladnu vodu ili u vodu s ledom kako bi se zadržala iskonska boja povrća. 
Kad se sve dobro ocijedi i ohladi sve sastojke stavite u posudu. Začinite po ukusu. 

Pilećim prsima odstranite kosti, te nasjeckajte na kockice. Začinite i stavite u tavu s malo maslinovog ulja te je sotirajte sve dok ne iskaramelizira. 


Ohladite te dodajte povrću. Posolite i popaprite, te prelijte s maslinovim uljem. Salatu lagano promiješajte te doradite okus po želji. 



Ostavite sat-dva da odstoji kako bi se arome povezale, te hladno poslužite kao samostalno jelo ili kao prilog glavnom jelu s piletinom ili bez nje.