Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 29. travnja 2016.

[Zamjena:] Varivo od leće s palentom


Bilježim svoja zapažanja bilo da su negativna ili pozitivna, no više su negativnija nego li pozitivnija. To dakako ne utječe na mene jer si ne dozvoljavam, živim svoj život i vodim svoju brigu, bavim se stvarima koje me usrećuju i koje mi ispune dan koji je u zadnje vrijeme postao prekratak da obavim sve aktivnosti koje sam isplanirao, maknuo sam negativne ljude od sebe, a većina se svojevoljno odmaknula od mene što me dodatno raduje i više se mogu fokusirati na izradu jela bilo slanih ili slatkih, baš kao što sam počeo sam saditi svoje voće,povrće, cvijeće, no o tome ću u jednom od sljedećih objava. Ne mogu prežaliti hrpu recepata, fotografija jer pametnjaković nisam se sjetio da napravim back-up podataka prije nego li mi je mobilni telefon završio na servisu, a na kraju balade vratio se prazan mobitel bez ijednog podatka. Kopajući po računalu pronašao sam jedan recept koji je trebao biti objavljen još u 2013.toj godini pa rekoh da objavim prvo sve zaostatke pa idemo dalje što uključuje i nešto slatkoga.

Ponukan nedavnim iskustvom shvatio sam da ljudi, većina nije spremna improvizirati barem što se hrane tiče. Konkretno mislim u ovom slučaju na pačja prsa koja sam nedavno pripremao svojoj užoj obitelji i prijateljima. Isprobali bi nešto novo, a zapravo niti sami ne znaju što od takve namirnice mogu očekivati, da bi svi kolektivno došli do zaključka kako sam im poslužio sirova pačja prsa. To je sve bilo samo ne sirovo, jer oni jednostavno ne znaju kako ih treba "odraditi", a da budu medium pečena sa savršenom koricom od kože koja im se jedino svidjela u toj priči. Kad me ljudi zovu da im skuham nešto neće sigurno očekivati da ću im pripremiti variva s mesnim prilogom iliti comfort food na kojoj sam odrastao jer tada to nisam ja. Prošao sam davnu takvu vrstu školu i usavršio je, a sad radim nešto za što nisam dosad imao priliku. Druga je priča ukoliko nemam sredstava da isprobavam i improviziram s hranom tada pristupam onim klasičnim jelima ali na moderniji i moj način kako mislim da će biti najbolje i tehnički ispravno. Kad spomenem da je nekakvo jelo ili slastica tehnički dobro ili loše odrađena dobijem vrstu izrugivanja sa strane nekih ljudi jer to jednostavno ne razumiju i misle da pretjerujem kad nešto ocjenjujem, dajem konstruktivne sugestije, kritike i komentare, no mislim da sam uvijek u pravu barem što se toga tiče i da ne pretjerujem. To što većina ljudi ne razumije mislim da je njihov problem, neznanje i needuciranost i ne želim ulaziti u bilokakvu raspravu po tom pitanju. Kaže jedna poslovica :"Pusti druge da budu u pravu, a ti budi sretan", pa se sukladno tome i držim toga. 

Leću obožavam baš kao i grah te je često upotrebljavam kao zamjenu za grah. Grah mi ne sjeda dobro na želudac jer me napiruje dok je s lećom sasvim druga priča, a još obiluje bjelančevinama, brže se skuha, a primjena je gotovo pa identična kao i s grahom. Gdjegod sam je imao priliku isprobati svi je obično prekuhaju, baš kao i grah. Možete je isto tako koristiti za raznorazne dipove, umake, na salatu, u juhama, kao hladno predjelo. 

Da se još brže skuha i za one koji nemaju vremena toplo preporučujem da se dan ranije ostavi u vodi kako bi nabubrila, dakle opet ista stvar kao i s grahom. Pripremio sam je na isti način kao kad bih radio klasično varivo od graha uz malo drugačiji prilog od palente s kombinacijom kiselog vrhnja i parmezana. Odličan comfort food i hrana koju možete pripremiti za nekakvo veće okupljanje s ljudima ili tokom hladnih i kišnih dana kad se želite malo zagrijati, a opet pojesti nešto konkretno. Oni koji ne mogu živjeti bez određenog komada mesa, mogu slobodno dodati kobasica, suhog mesa, nekakav naravni odrezak i sl. Bez dodatka mesa isto tako možete dobiti savršeni vegetarijanski obrok. Nisam ljubitelj kukuruzne krupice no u ovoj kombinaciji mi se svidjela. Kukuruznu krupicu volim najviše u kolačima ili na jednom prastarom desertu na kojemu sam odrastao a to je klasično skuhana krupica uz zaslađeni jogurt. Ovo jelo radio sam u pekaču jer u njemu jako brzo skuham određene stvari, a tokom lijepog i sunčanog dana iskoristim priliku pa kuham vani.



Sastojci potrebni za varivo : ( za cca 4 osobe )

  • 700 g zelene leće
  • 2 svježe paprike ( jedna žuta, jedna crvena - srednje veličine )
  • 4 veće glavice crvenog luka
  • 4-5 režnjeva češnja-češnjaka ( u nedostatku istoga možete koristiti i češnjak u granulama )
  • 3 veća suha lovorova lista
  • 1/2 jušne žlice dimljene mljevene paprike
  • 1 čajna žličica mljevene ljute paprike ( ukoliko volite pikantno )
  • sol i svježe mljeveni papar ( po potrebi i ukusu ) 
  • suho meso ( kožice slanine, kobasice - po želji )
  • 1 jušna žlica koncentrata rajčice
  • povrtni temeljac ili voda ( po potrebi za podlijevanje ) 

Sastojci potrebni za prilog od kukuruzne krupice :

  • 1 kg kukuruzne krupice 
  • vode po potrebi ( ili po uputama s vrećice )
  • sol ( po ukusu i potrebi )
  • 1-2 jušne žlice kiselog vrhnja ( 20 % m.m. )
  • 1,5 jušna žlica ribanog parmezana
  • malo maslaca ( za premazati kalup )


Postupak :

Prije svega dan ranije leću potopite u vodu i ostavite preko noći da odstoji.
Korjenasto povrće očistite te nasjeckajte. Na plitku masnoću stavite očišćene paprike koje ste prethodno narezali na kocke. Kad paprika pusti vodu i lagano se karamelizira dodajte sitno sjeckani crveni luk, kožicu slanine ( tko voli ) i mrkvu nasjeckanu na sitnije kockice. Pirjajte nekakvih cca 5-10 minuta dok povrće malo uvene. Podlijete po potrebi s temeljcem ili vodom, te ostavite da se kuha na laganoj vatri.



Dodajte leću koju ste prethodno procijedili i oprali pod mlazom vode. Ostavite da krčka na laganoj vatri sve dok leća ne omekša.

Pred kraj kad je leća na pola skuhana dodajte sve navedene začine i koncentrat rajčice te začinite po ukusu.Po potrebi dodajte malo šećera kako umak ne bi bio previše kiseo. Rajčica u ovoj priči ima veliku ulogu, a ta je da sprječava raspadanje povrća, pa je volim dodavati većini jela, a naročito varivima.  Ostavite da se kuha još neko određeno vrijeme ili dok se tekućina neizreducira. Po želji kad je sezona rajčica možete i njih slobodno ubaciti u ovo varivo. 

Palentu skuhajte po uputama s vrećice iako se ja osobno toga nikada ne pridržavam jer sam naučio koliko je okvirno potrebno vode na koju količinu kukuruzne krupice. Umjesto kukuruzne možete je slobodno zamijeniti i s pšeničnom krupicom. 

Skuhanu palentu maknite s vatre te joj dodajte ribanog parmezana i kiselo vrhnje .



Sve sastoje dobro promiješajte da dobijete homogenu smjesu, te je prebacite u kalup koji ste prethodno premazali s tankim slojem maslaca. Ostavite da se u potpunosti ohladi i stegne.


Prije posluživanje palentu izrežite na kocke srednje veličine, te poslužite uz varivo od leće i sezonsku salatu po izboru.


Reducirati ovo varivo možete koliko volite i kako ste najviše navikli, a ovako je to kod mene izgledalo :





ponedjeljak, 11. travnja 2016.

[Najbolje tijesto :] Spatzle s junećim gulašem


Dolaskom toplijih i sunčanijih dana postao sam aktivniji i doslovno prekriven kojekakvim sitnim obavezama kojih u globalu nema puno, ali dovoljno da popunim jedan cijeli dan koji mi je postao prekratak pa sam blog morao zapostaviti i staviti u drugi plan, no eto me. :D Danas sam definitivno odlučio sjesti pred računalo i natipkati recept za ovo slasno jelo, pa kud puklo da puklo jer u arhivi neobjavljenih recepata nalazi se još mnogo istih, a nove svaki dan bilježim i pripremam. Prije dva tjedna trebao sam započeti s jednim vrtom gdje bih uzgajao svoje ekološko povrće, voće,začinsko bilje... No, sve je palo u vodu jer sam zapravo tek sad shvatio kako je teško kad nešto, ma i ono nešto najsitnije organizirati sa svojim rođacima po pitanju bilo kakvog posla. I to samo iz razloga jer ljudi nisu educirani, no iz vlastitog iskustva mogu reći da se prije mogu osloniti na neke tek poznanike i kojeg prijatelja/prijateljice nego li na svoju rodbinu. To vjerojatno svugdje u svijetu tako funkcionira. To me sigurno nije obeshrabrilo pa sam odlučio taj posao prebaciti u svoj stan gdje će doduše svega biti manje ali od svega pomalo.


Strašno me živcira činjenica kod ljudi koji bi htjeli postati bogati ili dobiti finalne rezultate preko noći. Nemoguća misija i od takvih ljudi se jednostavno maknem, pustim ih da budu u pravu, a ja na kraju balade budem miran, sretan. Koliko god da je negativno to što ne radim, barem upoznajem ljude bilo da su to neki novi ili oni koji već godinama poznajem i svaki dan si govorim kako nikad neću biti kao oni. Iz razloga jer jako velika količina ljudi kuka i jadikuje, ništa im ne valja, pesimistični su, ne vide i ne pronalaze izlaske svojih problema i maleni milijun drugih faktora jer opet ta velika količina ljudi su takvi kakvi jesu, a oni su opet sve što ja ne želim i neću biti štogod da se dogodi. 

Za ovo jelo gotovo pa nikad ne mogu na tržnici pronaći govedinu jer ljudi očigledno nemaju novaca, a i ovi kvazi restorani po gradu vjerojatno sve unaprijed pokupuju, pa mi onda ostane jedina opcija, a to je junetina. Okusom je kiselkasto-papreno, uz dodatak pelata i pasirane rajčice te kao prilog domaće špecle. Špecle su tzv. "švabsko" jelo kako bih rekao. :D Kad sam se odlučio da ga pravim dosta sam dugo razmišljao o tome, kako, zašto i kako najbolje ga napraviti s obzirom da nemam onu napravu za izradu istih pa sam opet morao malo improvizirati. Postoji jako puno verzija istih, a ja sam se odlučio za onu s jajima i kiselim vrhnjem. 


Prvi puta sam ih isprobao kao klinac i od tada su mi ostale u sjećanju, te rekoh sam sebi da ih idem napraviti što se na kraju rezultiralo vrlo dobro. Kod ovog tijesta mi se najviše sviđa što je jako kremasto, masno i ljepljivo i mislim da mi niti jedno domaće tijesto nije toliko ukusno kao špecle. Odlično idu uz sve umake, perkelte, gulaše, paprikaše i možete ih zamijeniti s bilo kojom drugom vrstom tjestenine. Naravno da tijesto u ovakvoj kućnoj izraditi neće nikada biti kao ono u Njemačkoj jer oni koriste sasvim drugačiju vrstu brašno, ali da im ovi naši mogu konkurirati, mislim da mogu i to jako dobro. Tijesto se po pravilu riba u kipuću vodu, no ja sam improvizirao na malo složeniji način te upotrijebio sataru. :D   

Što se gulaša, paprikaša, ragu-a, variva i sl. tiče ne volim stavljati zaprške, izbjegavam ih, jer smatram da su nepotrebne jer kao idealna i najbolja zamjena bi bilo da se stavi više crvenog luka, posebno skuha krumpira, napravi kašica od njega te doda određenom jelu, a kad baš ne mogu ili nemam s čime zgusnuti jelo onda gledam da zapršku radim na domaćoj svinjskoj masti uz dodatak bilo kojeg drugog kvalitetnijeg brašna. 

Većina ljudi se boji isprobati nešto novo, stereotipi su i dalje zastupljeni, čast iznimkama no mislim da treba proširiti svoje svjetonazore, odvažiti se, improvizirati i unijeti u svoj život nešto novo, neobično.


Kao i kod svakog drugog slanog recepta koji objavim tako i kod ovoga ne mogu opet točno prenijeti točne normative jer svi radimo drugačije, baš niti kao svako zrno soli, začina... 

Sastojci potrebni za gulaš : 

  • komad junećeg buta ( cca 900 g )
  • 2 kg očišćenog crvenog luka
  • 2 jušne žlice domaće svinjske masti ( ili ulja )
  • 4 veća lista sušenog lovorovog lista
  • 1/2 jušne žlice mljevene slatke paprike
  • 300 g pelata rajčice 
  • 1-2 dl pasirane rajčice ( ili koncentrata )
  • 1 puna čajna žličica mljevene ljute paprike ( ovisno koliko pikantno i ljuto volite )
  • sol i mljeveni papar ( po ukusu )
  • 1-2 dl crnog vina ( po ukusu )
  • šećera kristala ( po ukusu )

Sastojci potrebni za špecle :

  • 500 g oštrog brašna
  • 2 jaja ( cijela - domaća sam koristio )
  • 1 čajna žličica soli
  • 300 - 400 ml jogurta
  • (vode po potrebi )


Postupak :

Juneći but očistite od žilica, opni i viška masnoće ukoliko je ima. Masnoća je isto tako presudna za sami okus jela i nemojte je bespotrebno bacati ukoliko to nije potrebno. Puno puta dok kupujem mesne odreske po mesnicama mesar bi me znao upitati da li da uklanja masnoću. Kad kod bih im rekao da ne, prvo bi me blijedo pogledali i rekli kako to većina ljudi traži da se ukloni. Na to im uvijek odgovorim kako ljudi nisu educirani.

U duboku posudu dodajte svinjsku mast. Kad se dovoljno ugrije dodajte sitnije sjeckani crveni luk i pirjajte ga sve dok se lagano ne počne karamelizirati. Nakon toga dodajte junetinu izrezanu na tanke trakice, lovorov list i ostavite da se tako lagano krčka. 

 Kad voda ispari po želji i potrebi dodajte dodatno još vode, mljevenu papriku i papar, te ostavite da se kuha na laganoj vatri sve dok meso ne omekša. 


Dok se junetina kuha pripremite špecle. U dublju posudu dodajte brašno, jaja, sol i jogurt. Sve dobro izmiješajte. Gustoću tijesta možete vidjeti na fotografijama, a trebalo bi biti konzinstencije kao kiselo vrhnje ( 12 % m.m. ) . 

 Ostavite da se tijesto kratko odmori. 



Kad junetina omekša pred kraj ubacite pelate i pasiranu rajčicu. I koncentrat rajčice možete koristiti umjesto navedenih. 

 Ostavite da se gulaš još malo kuha da se tekućina reducira, te ga začinite po ukusu i podlijte s vinom. Ukoliko dobijete kiseli umak slobodno dodajte malo šećera kako biste ublažili tu kiselost.




Za špecle zagrijte vodu koju ste prethodno malo posolili, a sad idemo na onaj posao sa satarom. :D Umjesto satare možete koristiti obični ribež ( onaj s krupnijom stranom ) ili onaj posebni ribež. Meni osobno satara se najviše svidjela jer mi špecle izgledaju "duže", tj. dužeg su oblika.

Na drvenu dasku sam izlio manju količinu tekućeg tijesta, zagladio sa slastičarskim "mačem", te pomoću satare lagano strugao po dasci u kao takvo direktno ubacivao u kipuću vodu. 



Kuha se identično kao i njoki, dakle čim isplivaju na površinu kuhani su. Prije upotrebe dobro ih ocijedite, te po potrebi lagano prelijte uljem kako se ne bi zalijepili jedno o drugo. Tjesteninu bilo koje vrste nakon kuhanja nikad ne perem pod vodom jer skinem onaj fini škrob s tijesta, a vi kako volite i kako ste navikli i naučili.



Poslužite toplo uz sezonsku salatu po izboru.