Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 26. kolovoza 2016.

[Divljač:] Jelen na lovački s češkim okruglicama

Kod pripreme divljači treba se nekoliko dana unaprijed pripremiti jer najbitnija stavka je marinada i mariniranje mesa. Marinade dijelimo na suhe i mokre. Mokre se uglavnom odnose na tekućine tipa vina, vode,ulja, jogurta i sl, dok suhe spadaju najčešće na svježe ili suho začinsko aromatično bilje. To sve radimo iz razloga kako bi meso omekšalo, sazrilo i kako bi se izvukli neugodni mirisi mesa i u konačnici olakšalo nam daljnju termičku pripremu mesa. Treba naravno uzeti i u obzir da divljač koju ćemo pripremati ne bude previše stara jer ćete dobiti kontraefekat, a taj je da će meso biti jako žilavo neovisno da ga marinirate i nekoliko tjedana, pa stoga pripazite kod koga nabavljate meso. Nakon mariniranog mesa, dosta vremena oduzme i termička obrada mesa jer većinu divljači treba dosta dugo kuhati, baš kao i junetinu, a pogotovo govedinu.  Divljač se uglavnom kombinira s bezbrojem različitog vrsta voća i povrća što kuhanog, što pasiranog, što pirjanog uz najčešći prilog kao što su njoki, češke okruglice, kašice od povrća i slično, iako i bilo koja druga vrsta priloga odgovara, ovisno kako tko i što voli. Isto tako nije na odmet znati i to kad kuhate mesna jela uvijek ga treba više uzeti kako biste imali dovoljan normativ za gladna usta i kako nitko ne bi ostao gladan jer meso tokom termičke obrade dosta "kalira" ( gubi na masi ) i treba ga bolje uzeti više nego li da netko ostane gladan.

Kao prilog ovom jelu poslužio sam klasične češke okruglice, iako nisu okruglice jer ih uvijek moram malo modificirati. Glavni sastojak je stari kruh uz dodatak svježeg kosanog peršinovog lišća, sotirane slanine, crvenog luka, toplog mlijeka, soli, mljevenog papra koje se sve poveže s jajima i kuha na pari. S obzirom kako ne volim takve okruglice kuhati na pari, odlučujem se na drugu varijantu, a to je kuhanje u kuhinjskoj krpi. Takvu vrstu kruha najčešće i gotovo pa svakog Uskrsa radim za objed jer ga svi volimo. I dalje ne mogu vjerovati kako se kod nas ne mogu pronaći još uvijek nekakvi začini kao što su sušeni estragon i klekove bobice ( borovica ) koju također nisam uspio pronaći za mariniranje mesa i koja dodatno poboljšava okus mesa divljači. 

Moje prvo i ono pravo radno iskustvo bilo je s divljači i to me tada jako veselilo jer ovdje u Osijeku i nema baš ne znam kakvih restorana gdje bi se takve stvari mogle vidjeti i naučiti jer gotovo na svakom uglu ulica možete pronaći pizzerije, pekarnice i ostale gluposti i dan danas se pitam kako je onim srednjoškolcima koji se obrazuju za kuhare i slastičare gdje će kod nas naučiti raditi kad se sve bazira na hrani koja je sve samo ne vezana za pravo ugostiteljstvo. Kao srednjoškolac krenuo sam od vrlo jednostavnih stvari koje sam usavršio, a danas sam doslovno gladan za isprobavanjem novih kuhinja, spajanja nemogućih okusa i svega onoga za što nisam imao prilike naučiti jer se ne mogu baš pohvaliti sa svojim tadašnjim profesorom kuharstva koji nam je na satima kuharstva doslovno uvijek sve servirao tj. donosio nam sve gotove namirnice. 

Kod ovog recepta teško je odrediti nekakave normative i ne mogu baš uvijek prenijeti pisanim putem baš svako zrno soli ili točnu gramažu mesa i sl. Većinu stvari radim instinktivno iliti kako bih ja to rekao "odokativno" jer kad godinama kuhaš to imaš jednostavno u sebi, a tko to ne radi rijetko može i razumijeti. I ne zaboravite ono najbitnije, a to je da tokom kuhanja uvijek, ali uvijek isprobavate svako jelo koje pripremate i uvijek se ophodite prema namirnicama i jelima kao da kuhate za sebe. Radite onako kako biste radili i za sebe i rezultati će se uvijek isplatiti, a ta ljubav i emocije koje ste unijeli u hranu osjetiti će svatko. :) 

Potrebni sastojci ( za cca 4 osobe ) :

  • 2 kg rebara ( od jelena, svježe ili smrznuto)
  • 2,5 kg jelenovog buta

Potrebni sastojci za marinadu : 
 ( navedeno je sve što možete u nju stavljati, baš kao i količinu određenih stvari koje također možete staviti odokativno)

  • crveni luk
  • klekove bobice
  • naranče
  • jabuke
  • svježe mrkve
  • crno vino
  • češnjak
  • korijander u zrnu
  • lovorov list
  • crni papar u zrnu

Potrebni dodatni sastojci :

  • 2 jušne žlice koncentrata pasirane rajčice ( ili 200 ml pasirane rajčice )
  • sol i mljeveni papar ( po ukusu )

Potrebni sastojci za češke okruglice :

  • 1kg starog bijelog kruha 
  • 2 veće glavice crvenog luka
  • 4 jaja ( srednje veličine )
  • 1 manji svežanj svježeg peršinovog lišća
  • 300 g sušene slanine 
  • toplog mlijeka ( po potrebi )
  • sol i bijeli mljeveni papar ( po ukusu )


Postupak : 

U dublju posudu dodajte meso koje ste prethodno očistili od žilica i izrezali na manje komade. Podlijete s crnim vinom i sa svim navedenim sastojcima koji su ispisani pod marinadom. Meso kao takvo ostavite u hladnjaku da se marinira najmanje dva, a najviše tjedan dana. 


 Meso nakon mariniranja izvadite van, dobro ga obrišite s papirnatim ručnicima i posušite. Ostatak marinade ostavite sa strane jer ćemo je iskoristiti za pripremu umaka. 

Komade mesa uvaljajte u brašno, te svaki komad mesa sotirajte na plitkoj masnoći sve dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.


Nakon što ste sve komade mesa sotirali, podlijete s marinadom i stavite da se kuha na srednje jakoj vatri sve dok meso u potpunosti ne omekša. 


 Dok se meso kuha pripremite okruglice od kruha. U dublju posudu dodajte bijeli kruh izrezan na kocke srednje veličine. U manjem lončiću zagrijte manju količinu mlijeka ( nisam napisao koliko ga treba jer sve ovisi o kruhu i koliko će kruh upiti mlijeka ), no treba uzeti u obzir da ne stavite niti previše, niti premalo mlijeka, već da dobijete kompaktnu smjesu koju ćete moći vidjeti na doljnjim fotografijama.  Kruh prvo prelijte s manjom količinom mlijeka koju kasnije možete naknadno dodavati. Dodajte jaja i sve navedene začine. U posebnoj posudi sotirajte slaninu koju ste prethodno narezali na tanje kockice ( trakice ). Dodajte smjesi od kruha, mlijeka, začina i peršinovog lišća koje ste prethodno sitno nasjeckali. Ja sam još dodatno ubacio i slatkog chilli-ja u tankim rezancima. Smjesu od kruha dobro razradite sve dok ne postane homogena kako je prikazano na fotografiji.


Na kuhinjsku krpu rasporediti smjesu, te oblikujte u formu kobasice kako je prikazano. Po želji krpu prethodno možete i malo nauljiti kako se tokom kuhanja smjesa ne bi polijepila po krpi.


Pažljivo zarolajte i povežite s kuhinjskim koncem da ima oblik kao bombon. Stavite kuhati u kipuću vodu i kuhajte cca 1 sat ili sve dok pod prstom ne osjetite da se smjesa stvrdnula. 

Skuhano meso izvadite iz umaka, a ostatak sve dobro protisnite kroz gustu cjediljku.


Dodajte soli i papra po ukusu, te koncentrata ili pasirane rajčice. Kod izrade ovog umaka pripazite da ne stavite previše narančine kore jer ćete dobiti dosta gorak okus umaka. Umak na kraju treba biti slatko-kiselo-ljutkast. 

Meso vratite natrag u umak i još ga jednom lagano zakuhajte. Poslužite toplo uz okruglice od kruha. Kruh držite u krpi i ukoliko Vam ostane veća količina kako stajanjem se ne bi osušio.Slaninu možete staviti i ne morate, ovisno kako volite, a vjerujem da će se kruh pripremljen na ovakav način jako svidjeti i vegetarijancima ( mislim na verziju bez slanine naravno :D ). Ja osobno meso nakon što se skuha znam oprati od umaka pod laganim mlazom vode kako bi se meso došlo do izražaja i kako bi se što ljepše vidjelo na tanjuru. :) Ukoliko Vam se umak učini dosta rijetkim možete ga slobodno zgusnuti na klasični način i to s zaprškom, brašnom i vodom ili jednostavno ostaviti takav kakav jest.




ponedjeljak, 15. kolovoza 2016.

[Najbrže ikada:] Punjena pannacotta s tostiranim lješnjacima

Kad bih me netko tko se po prvi puta susreće s ovakvom vrsta deserta, a općenito i samog naziva upitao što je to, vrlo pojednostavljeno bih objasnio kako se radio o kremastom desertu sličnog izgleda kao i puding ali nije puding. Pannacotta je talijanska slastica, a u prijevodu bi značilo "kuhana krema", a glavni sastojci su : slatko vrhnje, šećer, mlijeko i želatina. Priprema je vrlo jednostavna i zaista ne zahtijeva preveliko slastičarsko iskustvo. Vrlo je popularna i priznata diljem cijele planete, a kombinacije su bezbrojne. 

No kako ne bih sve idealizirao, ipak postoje i neke stvari na koje biste trebali pripaziti, a to je : vrlo je lako da nastanu grudice zbog neudjenačene temperature sastojaka ili pak se može dogoditi da se doda prevelika količina želatine pa ćete tako dobiti umjesto kremastog, gumeni desert. Što se oblika tiče možete koristiti bilo kakve kalupe, te dekorirati kako želite.  

Ovu pannacottu uopće nisam planirao raditi jer mi je sestra zabunom umjesto slatkog vrhnja za šlag donijela gotovu kremu za pannacottu. I sad što ću, kako ću, a opet bih nešto malo drugačije i nesvakidašnje s obzirom kako na mojem blogu možete pronaći već nekoliko verzija pannacotta. I tako dok sam razmišljao kako ću i što ću odlučio sam si opet malo zakomplicirati i napraviti punjenu i to s muškatnom bundevom,malo tostiranih oraha  i začinom za medenjake, te dodatno aranžirati s tostiranim lješnjacima i vučenim šećerom. 

Totalno neplanski i nikad, ali nikad ne bih kupio gotovu kremu jer to jednostavno nisam ja. Zato mislim da je ovo desert koji će se većini svidjeti, a i usput olakšati dodatnu pripremu za one koji nemaju vremena ili volje pripremati deserte. Ovaj moj desert je samo prijedlog kako biste i na koji još dodatni način mogli oplemeniti samu pannacottu, a Vi se slobodno možete poigrati pa napraviti vrlo jednostavne voćne preljeve i umake ili tostirane orašaste plodove i sl. Nemam normativ za ovaj desert jer je sve ispalo totalno neplanski pa sam sve stvari radio kako bih rekao "odokativno".Ukoliko Vam i ostane viška nadjeva od bundeva možete ih slobodno smrznuti pa upotrijebiti za bilo koji drugi desert.


Potrebni sastojci :

  • 1 l gotove kreme za pannacottu ( Meggle )

Dodatni sastojci :

  • 200 g muškatne tikva 
  • mješavina začina za medenjake ( po ukusu )
  • 1 jušna žlica bagremovog meda
  • tostirani orasi ( za punjenje )
  • tostirani lješnjaci ( za aranžiranje )

Vučeni šećer :

  • 100g šećera
  • 100 ml vode


Postupak : 

Muškatnu tikvu ogulite, te naribajte na krupnoj stranici ribeža. Dodajte po ukusu začina za medenjake i med, te dobro izmiješajte i ostavite sa strane.

 Nakon toga pripremite željene kalupe, neka Vas čekaju dok kuhate kremu. Sadržaj gotove kreme istresite u posudu i skuhajte je prema uputama s ambalaže. 


Kad krema prokuha maknite je s štednjaka. Kalupe u kojima ćete poslužiti pannacottu lagano isperite pod mlakim mlazom vodom ( baš kao i kod pripreme klasičnog pudinga ). 
Za vučeni šećer u manju posudu dodajte vodu i šećer ( skupa ), te kuhajte na laganoj vatri BEZ MIJEŠANJA bilo kakvim predmetom i to sve dok ne dobijete tekući karamel kako je prikazano na fotografijama. 


Na dno svake posudice stavio sam vrući karamel, ostavio da se dobro stegne, a zatim preko toga sam stavljao kuhanu pannacottu. 


Neke sam ostavio bez karamela, s time da sam u zdjelicu uspio malo kuhane kreme. Stavio u zamrzivač na brže i zbog brže pripreme iako to isto nikad ne radim. :D Kad se prvi dio kreme stegnuo na njega sam stavio metalni izrezivač koji sam napunio nadjevom od bundeve, a u neke sam stavio tostiranih oraha.


Opet se podlijeva s kuhanom kremom i stavlja u duboki zamrzivač. 

I to bi bila cijela priča oko ovog deserta. Da budem iskren premišljao sam se puno puta da li da objavim ovaj desert s obzirom kako nikad ovakve stvari ne upotrebljavam i čisto me je sram toga. :D   Mislim vrlo je jednostavno, no Vi ne morate toliko komplicirati kao ja. :D 
Pred samo posluživanje na brzinu sam izvukao na masnom papiru za pečenje crte i različite druge oblike od vučenog šećera, te aranžirao dodatno s tostiranim lješnjacima.  :)





 A u konačnici  presjek bi izgledao ovako : 






srijeda, 3. kolovoza 2016.

[Recenzija:] Rawr čokolade



Evo me natrag nakon malo više od dva mjeseca pauziranja, no o tome ću u drugim postovima jer sad bih Vam htio predstaviti jednu suradnju i recenziju o čokoladama koje bi se trebale uskoro pojaviti i na hrvatskom tržištu. 

Prije nekoliko tjedana dobio sam priliku da isprobam nešto novo na slovenskom tržištu, te da o istim pišem recenzije. Imaju veliku paletu različitih čokoladnih okusa, no najbitnije kod ovih čokoladica je to da sadržavaju veliki postotak kakaovog maslaca, da su organske, veganske,bez glutena, bez ikakavih umjetnih sladila, umjetnih boja i dodatnog šećera i ono po meni najbitnije nema soje iliti sojinog lecitina koji se danas može pronaći pa skoro u svakoj čokoladi. 

Ambalaža kao što možete vidjeti na fotografijama izgleda vrlo privlačno, da ne kažem elegantno, zanimljivo i pozitivno. Omotane su srebrnim omotom i vrlo jednostavno se otvaraju.  Svaka od ovakvih čokolada teži 60g, te 12 komada slasnih kockica. 

Rawr čokolade upotrebljavaju 100 % reciklirani papir. Vrlo jednostavno se svaka kockica čokolade može prelomiti. S obzirom kako su čokolade stigle mi na kućnu adresu tokom ovih ljetnih, vrućih i sparnih dana nisam primjetio da se vrlo lagano otapa što me je dodatno razveselilo, iako ih svakako treba i proizvođači preporučuju da se skladište na tamnim i suhim mjestima. Iliti drugim riječima toplina i nije baš utjecala na kvalitetu ovih čokolada, niti je bila gnjecava na dodir. Prilikom otvaranja ima pravi iskonski miris, a zatim i okus čokolade. 


Tokom konzumacije čokolade prvo što se osjeti je blaga gorčina kakaa, a zatim slatki dio koje se na kraju manifestira kao izmjenjivanje slatko-gorkog, gorko-slatkog.

RAWR ČOKOLADA S MENTOLOM 

- čokolada sadržava u sebi 68 % kakaovog maslaca 
- vrlo je osvježavajuća, hruskava
- ima ukusan i fin miris kakaa, baš kao i mentola
- po meni je najbolje slatka, tj. baš kako bi i trebala biti svaka gorka čokolada s većim udjelom kakaa u sebi
-nakon konzumacije čokolade s jagodama ( i goji bobicama ) i onom s narančom, ova čokoladna s okusom mentola ispire okuse drugih voćnih čokolada pa tokom konzumacije i ne morate usta ispirati s vodom kako biste pravilno osjetili sve okuse drugih čokolada



Netto količina : 60 g


HRANJIVA VRIJEDNOST :

Energetska vrijednost :                            100 g          | 3 kvadratića
                                                                 2519 Kj       378 Kj
                                                                 606 Kcal    91 Kcal

Masti :                                                       46g              7g
Zasićene masne kiseline :                         28g               4g
Ugljikohidrati :                                         43g               7g
Šećeri :                                                      25g               4g
Vlakna :                                                    5.5g             0.8g
Bjelančevine:                                            5.6g              0.8g
Soli :                                                         0.04g             ‹0.01g
Ocjena :   1-10                                                      10


RAWR ČOKOLADA S VANILIJOM I GOJI BOBICAMA 

- čokolada u sebi sadržava 72 % kakaovog maslaca
- ugodnog mirisa i okusa , vanilija mi se malo slabije osjeća u čokoladi
- tek se na kraju kad se potpuno otopi u ustima osjeća vrlo lagana aroma vanilije 







Netto količina : 60 g

HRANJIVA VRIJEDNOST :

Energetska vrijednost :                   100 g          | 3 kvadratića
                                                        2519 Kj       378 Kj
                                                        606 Kcal    91 Kcal

Masti :                                              46g            7g
Zasićene masne kiseline :                29g             4g
Ugljikohidrati :                                43g              6g
Šećeri :                                             25g             4g
Vlakna :                                            6.1g           1.0 g
Bjelančevine :                                   6.3g           1.0g
Soli :                                                0.13g          0.02g
Ocjena :   1-10                                             8




RAWR ČOKOLADA S NARANČOM  

- osjeti se miris čokolade, kao i kakaa
- potrebno joj je više od prethodne dvije čokolade da se počne otapati u ustima
- fina, blaga i slatkasta aroma naranče 


Netto količina : 60 g

HRANJIVA VRIJEDNOST :


Energetska vrijednost :                   100 g          | 3 kvadratića
                                                        2519 Kj       378 Kj
                                                        606 Kcal    91 Kcal

Masti :                                              46g            7g
Zasićene masne kiseline :                28g             4g
Ugljikohidrati :                                43g              7g
Šećeri :                                             25g             4g
Vlakna :                                            5.5g           0.8 g
Bjelančevine :                                   5.6g           0.8g
Soli :                                                0.04g          ‹0.01g
Ocjena :   1-10                                           10

To bi bilo to što se ove recenzije tiče, a sad da li biste je trebali kupiti ili ne, osobno Vam preporučam da je svakako kupite i isprobate jer nećete požaliti. U svakom pogledu dosta su kvalitetne i ukusne, a uskoro se nadam da ću uspjeti i napraviti nekakav desert s njima te Vam ga reprezentirati.

Sve dodatne informacije možete pronaći na facebook-u ili posjetiti njihovu web stranicu :