Translate

[Kao sarma :] Musaka s kiselim kupusom

by - siječnja 21, 2017

Musaka je složenac od povrća i mesa, a svoje korijene vuče iz Grčke i Turske, gdje se originalno radi od janjetine i plavih patlidžana. Mi smo je modificirali pa se na našim stolovima uglavnom može pronaći ona najklasičnija od mljevenoga mesa i krumpira. Iako je barem meni i u vegetarijanskim verzijama s različitim vrstama povrća jednako ukusna, baš kao i mesna. Izbor povrća je veliki, a najčešće je volim raditi kad je ljetna sezona povrća, što zbog pristupačnosti, što zbog same cijene povrća koje možemo pronaći na tržištu. Priprema se vrlo sličan način kao i lasagna i to na način da se slaže u slojevima, tj. red krumpira, red povrća, red mesa i završava s glavnim sastojkom musake, a to je krumpir ( barem u ovom slučaju ). Kod njezine izrade najviše volim jer zbilja možete koristiti povrće koje najviše volite,prilagoditi je svojim okusima i željama, a o kalorijama neću pričati. :D 

S obzirom kako je još uvijek sezona kiseloga kupusa i kojega volim, ovoga puta došla je na red musaka s kiselim kupusom kojega obožavam bilo da se radi o salati, pirjanom, u sarmi, prženog i sl. Nekoliko ljudi me čak nagovara da i isprobam klasične krpice s kiselim kupusom tj. da svježi kupus zamijenim onim kiselim, no nikako da se odvažim i isprobam. Ne pravim je često jer tata ima averziju od prije dok ja nisam preuzeo kuhanje. Uvijek kaže kako mu se to ne jede i jer su mu sve do sada bile suhoparne. Barem s mojeg aspekta gledališta sve moje musake su uvijek sočne, pa čak i sutradan. Većina ljudi danas još uvijek prethodno skuha krumpir u ljusci, a zatim ga pripremaju na uobičajeni i pravilni način, no meni osobno se kao takvo ne sviđa i zaista na takav način izrade musake budu suhoparne. Ne treba štedjeti na ragu-u od mljevenog mesa, neka ga bude dosta, baš kao i nadjeva od kiselog vrhnja i jaja jer to su bitne stavke koje musaka zahtjeva kako bi bila sočna i mekana, baš kao što treba pripaziti i da se ne prepeče. 

Učestalo vodim rat s mojima kad je musaka u pitanju. Oni jednostavno ne mogu prihvatiti činjenicu da musaka nakon što se ispekla treba najviše jedan sat odstajati kako bi se sve povezalo i kako biste dobili što ljepše izrezane komade. Ne mogu si pomoći jer sam perfekcionista i musaka, kao i lasagane i domaće pite, veći komadi mesa jednostavno moraju odstajati i točka jer sve to svoje zašto ima ono svoje zato! Najviše i najugodnije me iznenadio sami okus ove musake jer me eksplozija okusa u ustima jako podsjetila na sarmu tj. imao sam dojam kao da jedem sarmu u obliku musake i jako mi se svidjelo. Gratinirao sam je u onom velikom plehu od pećnice, pa je i normativ malo veći. Dakle, obratite na pažnju na sve segmente jer koliko god izrada musake zvučala i izgledala jednostavno, nekada i nije baš tako, a i ono najbitnije je koliko ćete svaki segment musake posoliti jer dosta često se zna dogoditi i da se musaka presoli, a ja osobno ne volim naknadno ništa soliti. :)

Potrebni sastojci :

  • cca 2 kg oguljenog crvenog krumpira
  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • 1,5 kg miješanog mljevenog mesa ( svinjetina-junetina, mljevena piletina ... )
  • 3 velike glavice crvenog luke
  • 4 kisela vrhnja ( 4x 180 g -20 % m.m. )
  • malo mlijeka 
  • 4 jaja
  • 3-4 komada lovorog lista
  • himalajska sol i mljeveni crni papar ( po ukusu ) 

Postupak : 

Kiseli kupus operite pod mlazom vode ukoliko je to potrebno i pripazite da ne bude previše slano  Malo više od pola glavice sitno nasjeckajte na tanje rezance,te ga stavite pirjati na plitku masnoću ( ja sam koristio svinjsku mast jer ne volim na ulju kuhati, a Vi kako želite ), te ga pirjajte sve dok ne prestane puštatit vodu. Po potrebi kasnije podlijte s malo vode, obavezno isprobajte okus, te dodajte 3-4 lovorova lista i nastavite pirjati sve dok se kupus počne lagano karamelizirati. Odložite sa strane.


U drugoj posudi na plitku masnoću dodajte mljeveno meso, te ga pirjajte sve dok ne prestane puštati vodu. Dodajte luk nasjeckan na kockice, te nastavite pirjati sve dok luk u potpunosti ne uvene. Posolite i popaprite po ukusu, te odložite sa strane. 

    

Krumpire ogulite, te ih pomoću kuharske mandoline - ribeža naribajte baš kao što je prikazano na fotografiji. Posolite himalajskom solju, te ostavite malo sa strane. 


U tepsiju u kojoj ćete peći i gratinirati musaku na dno poslažite jedan sloj krumpira. Na to dodajte pirjani kiseli kupus,nadjev od mljevenog mesa, te po želji dodajte nekoliko cijelih listova kiselog kupusa. Ja sam ga stavljao zbog ljepšeg presjeka, a Vi ga slobodno možete izostaviti ukoliko ga ne želite. Na listove kupusa stavite novi sloj krumpira i tako sve ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, a završite sa slojem krumpira. 

       

Pleh prekrijte aluminijskom folijom, te stavite u prethodno zagrijanu pećenicu na 40-45 minuta na 180C ili sve dok se musaka u potpunosti ne upari. U međuvremenu dok se musaka kuha pod folijom pripremite nadjev od vrhnja, jaja, malo mlijeka i začina po želji. 

U dublju posudu dodajte kisela vrhnja, jaja, posolite, popaprite i po želji malo dodajte mlijeka. 


Musaku izvadite iz pećnice, te nožem na više mjesta napravite veće izreze kao da ćete je početi rezati. Ja to radim iz razloga kako bi nadjev od vrhnja mogao prodrijeti kroz krumpire, kupus i meso. Dobro zalijte i slobodno još napravite koji izrez ukoliko je potrebno, te vratite natrag u pećnicu. Povećajte temperaturu na 200 C nekakvih 50-tak minuta, ovisno o pećnici ili dok vrhnje ne dobije zlatno-smeđu boju.

    



Svakako preporučam da je ostavite ukoliko je moguće najviše sat vremena kako bi se svi sokovi povezali i kako biste dobili što je moguće ljepše izrezane komade. 


Poslužite sa sezonskom salatu po izboru. 


You May Also Like

3 comments

  1. veoma zanimljiva ideja, nisam je do sada videla. Pošto obožavamo musake, sigurno ćemo je uskoro probati, samo što kod nas nema šanse da sačeka da bude fotogenična - navalimo odmah.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan primena kiselog kupusa. I ja ga obožavam, a nisma se ovoga setila. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  3. Slično radim, jedino ja stavljam samo svinjetinu i malo bijelog vina...ima recept na blogu. Super ti je ispala, baš fino reš! Mljac! :)

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja