Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 9. siječnja 2017.

[Pečeno šta?? :] Pečeni slanutak

Evo me konačno natrag s novim receptima. Malo se odužilo, priznajem, no ove nove godine odlučio sam se malo više posvetiti blogu, što pisanju, što izgledom, tako da ćemo ove godine probiti led s jednom vrlo zaraznom grickalicom.

Prije puno godina ( ne sjećam se točno) nailazio sam na recepte gdje se u naslovu spominjala nekakva "leblebija". Pojma nisam imao što bi to moglo biti, a i tada me hrana bilo da je u pitanju slana ili slatka nije nešto pretjerano zanimalo. Danas je to sasvim suprotno. Da bih prije nekoliko godina i sam otkrio da je leblebija zapravo slanutak. :D Nekome tko će ovo čitati možda će i zvučati smiješno, no što je tu je.Kako god da okrenem slanutak ima zanimljivi naziv kao što je: leblebija, garbanzos (po španjolski, chickpeas ( po engleski ) ...

Za mene je slanutak vrlo zanimljiva namirnica, baš kao i mascarpone i avocado. Možda se i pitate zašto? Pa zato jer su neutralnog okusa, baš kao i slanutak. Možete s tim namirnica zbilja napraviti perverzije jer su neutralne i dosta različitih stvari se može dodati u njih. Slanutak je najprostranjeniji u vegetarijanskoj kuhinji, jako je hranjiv, zanimljiv i ukusan. U trgovinama ga možete pronaći sušenog, baš kao i konzerviranog. Priprema se slično kao i leća i grah i to na način da se dan prije nego li će se termički obrađivati natopi u vodi kako bi nabubrio i ubrzao se proces kuhanja. Za one koji nemaju vremena neka slobodno koriste onaj konzervirani, iako meni kao takav nema fini okus. Slanutak je iz porodice mahunarki, prepun je vlaknima koje su prijekopotrebne ljudskom organizmu. Možete ga koristiti zbilja u svemu kao što su juhe, salate i najpoznatijem "humusu"- namazu koji je najznačajniji za Azijsku kuhinju, a neki ga čak upotrebljavaju i kod pripreme slastica. 



Kad spominjem grickalice to ne mora uvijek nužno značiti da se odnosi na slane štapiće, čipseve, smokije i njima slične. Ja osobno na grickalice mislim na nešto konkretnije tipa nekakvih domaćih krekera s raznim kremastim namazima koje uključuje i daleko poznati humus, svježe povrće. Ako ćemo baš-baš ići na grickalice i to one ne tako baš klasične tu bih mogao dodati ove grickalice od pečenog slanutka, domaći kviki gric za kojega recept možete pronaći kod mene na blogu, pa čak i nekakav domaći čips od krumpira. 

Ovo i nije baš ne znam kakav recept, ali je savršena ideja ukoliko imate viška slanutka ili jednostavno ne znate što biste još mogli od njega napraviti. Obogatite ga još maslinovim ili bučinim uljem i začinskim biljem po želji, kratko tostirajte u pećnici i evo Vam savršene grickalice za koju će tražiti još, još ...

Potrebni sastojci :

  • 1 kg sušenog slanutka 
  • začinsko bilje po želji - ( ja sam koristio mediteransku mješavinu začina i malo sušenog origana, a Vi možete one koje imate ili najviše volite )
  • himalajske soli ( po ukusu )
  • češnjak granule ( po želji )
  • maslinovo ili bučino ulje ( po želji i potrebi i koliko "masno" volite )

Postupak :

Slanutak dan prije termičke obrade isperite i ostavite u vodi da se kvasi. Što duže stoji u vodi, to ćete ga kraće kuhati i nemojte nikako razmišljati da koristite express lonac za ovakve stvari, iako ima i takvih ljudi. :D 

Nakon što se slanutak skuhao, dobro ga ocijedite i raširite po papirnatom ubrusu da upije višak vode. 
Prebacite ga u tepsiju u kojoj ćete ga tostirati. 




Začinite sa solju, začinskim biljem i masnoćom po želji. 

Tostirati ga nekakvih 50-tak minuta, manje više na 170C . Dok se tostira u pećnici povremeno ga promiješajte kako bi se ravnomjerno pekao. Kao takvog možete ga skladištiti u posuda i to ukoliko napravite veću količinu. Ukoliko bude stajao na zrak postati će dosta suh, tvrd i izgubiti će svoju hruskavost. Umjesto svih navedenih začina možete dodati i bilo koje drugo, te tako svaki puta dobiti istu grickalicu s drugačiji okusima. 

U slast! 






1 komentar:

  1. Odličan recept. Slanutak vrlo često koristim u indijskoj kuhinji,veoma je ukusan i hranljiv...humus naravno ide u vrh primene

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.