Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 7. travnja 2017.

[Samo svježe:] Domaći sir s himalajskom solju i šarenim papromDanas je jako teško pronaći nešto kvalitetno, ukusno, a još ka tome i da bude ekološko. Izbor namirnica je mnogo veći u usporedbi s prijašnjim godinama i to samo iz razloga jer iz drugih zemalja uvozimo dok naše propada, uništava se i rasprodaje, a imamo kapacitete i zemlju za koju većina nije zainteresirana iz svima nama poznatih razloga. Zato osobno štogod mogu i u mogućnosti sam radije ću napraviti i uzgajati sam iako i tada ništa nije više sigurno, a na kraju balade prestao sam se opterećivati sa stvarima na koje ne mogu utjecati i promijeniti ih.  Čak i mlijeko kupujem od jedne mljekare iz Pleternice jer mi je jednostavno najbolje i najukusnije. Ukoliko se ne prokuha kad se kupi nakon dva dana to mlijeko se ukiseli, a i ovaj domaći škripavi sir sam radio isključivo od ovog mlijeka. 

Malo su me opet privatne obaveze pritisnule pa sam morao blog staviti na nekoliko tjedana u fazu mirovanja, a i počela se sezona rada u vrtovima, pa većinu vremena tamo provodim. Raste mi rotkvica, špinat i nekoliko različitih vrsta salata i to uglavnom ono što najviše konzumiramo. Kako prolaze tjedni uzgajanja povrća pratim redovito procese rasta biljaka i onda kad na tržnicama kupujemo povrće i voće uvijek sami sebi, ali i drugima govorimo kako je sve skupo i da možda baš to što tražimo je precijenjeno, ali nitko se nikada ne zapita koliko je tom špinatu, salati i dr. povrću zapravo potrebno brige, a pogotovo kad govorimo o ekološkom uzgoju, tj. proces sve dok se posadi, pa dok nikne, zalijevanje, prihrana i briga o poluzrelim proizvodima i sl. Meni osobno nema ljepšeg osjećaja raditi s zemljom i promatrati sve te procese, a na kraju priče jednostavno otići u svoj maleni kutak i ubrati to što si sam uzgojio. 

Sireve obožavam, a najviše one koje sam napravim. Doduše ne radim ih često jer za nas bi trebalo jako puno mlijeka, ali ponekad za svoj gušt napravim si nekakve vrste koje ne možete nigdje kupiti. Rafiniranu sol ne koristim već nekoliko godina, već sam se prebacio na himalajsku koja mi nadaleko mnogo bolja i zdravija. Sama izrada ovog sira je vrlo jednostavna, samo treba pratiti recept, a najbolje u cijeloj priči je to što uvijek nakon izrade sira Vam ostane sirutke koju možete koristiti kao dodatak svim vrstama dizanoga tijesta, jer poboljšava strukturu tijesta, daje vlažnost tom pečenom npr. domaćem kruhu, slanim kiflicama i sl. Ovaj sir više pripada "škripavoj" vrsti iz razloga imate dojam dok ga konzumirate da Vam škripi pod zubima. Malo je masnije strukture, ali moram i napomenuti da nije za topljenje. On više odgovara nekakvim mesnim salatama, uz hladne plate i dosta podsjeća na onaj sir iz salamure, samo što ovaj nije u salamuri i nije toliko slan. Ukoliko volite sireve, a još više raditi svoje domaće mislim da će Vam se i ovakav način pripreme svidjeti. 😁

Potrebni sastojci : 🧀

  • 2 l mlijeka (3,2 % m.m. ) - po mogućnosti domaćeg
  • 4 jušne žlice jabučnog octa - po mogućnosti domaćeg
  • himalajska sol ( po ukusu i želji )
  • mješavina mljevenog šarenog papra ( po ukusu i želji ) 

Postupak : 

U posudu s debljim dnom ulijte mlijeko i kuhajte ga do točke ključanja. 

Neposredno prije ključanja dodajte mješanog mljevenog šarenog papra ( po ukusu ) i himalajske soli. 


U momentu ključanja mlijeka dodajte 4 jušne žlice jabučnog octa. Mlijeko će se zapjeniti i podići tokom kuhanja. Maknite sa štednjaka, a kad se pjena spusti, vratite natrag na štednjak i kuhajte cca 30-tak sekundi.


Vidjeti ćete kako se sir počinje odvajati, a i sirutku. Sirutka svakako sačuvajte i čuvajte u hladnjaku jer je možete koristiti za izradu primjerice dizanog tijesta iz razloga što daje jako finu strukturu tijestu. 

Ukoliko se sir ne počne odvajati od sirutke dodajte još malo jabučnog octa. 
Procijedite odmah , a sirutku kako sam prije rekao svakako si sačuvajte. Iako je danas možete pronaći u gotovo svim bolje opskrbljenim marketima ja osobno najviše volim kad vidim sirutku na "svoje oči" i znam da je prava jer tvorničkim proizvodima ne vjerujem. 


Procijedite sir dok je još uvijek jako topao ( pripazite da se ne opečete ) jer ćete na taj način dok je sir vruć dobiti masnu i ujednačenu teksturu sira.  Sir stavite u pamučnu krpu ili u gazu kao ja.


Sir zamotajte i stavite ga u manju plastičnu posudu s poklopcem na jedan sat. Nakon jednog sata, odmotajte ga iz krpe ( gaze ), te pohranite u istu plastičnu posudu s poklopcem.


Kao takvoga ostavite u hladnjaku da odstoji jedan dan ili više ukoliko budete bili karakter. 😅😅
Što duže bude stajao biti će aromatičniji, zreliji i ukusniji. 


1 komentar:

  1. Vrlo se osećam privilegovana da čak i ovde gde živimi postoji veliki broj proizvodjača koji proizvode etički čistu organsku hranu i sama većinom proizvodim.uzgajams voje voće i povrće ,a imam i nekoliko životinja kao i kokoške. Divan je ovaj sirni namaz.

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.