Translate

Sušene divlje rajčice

by - rujna 18, 2012Prošlo je već nekoliko godina otkako sam zadnji puta kupio sušene i konzervirane rajčice. Iskreno nisam bio zadovoljan okusom - bile su presuhe, pretamne i gorke ili sam jednostavno naišao na takvu kupovnu teglicu, ne znam. Ovog puta odlučio sam se za još malo domaće proizvodnje. Rajčica već naveliko izlazi iz sezone i ukoliko ih još imate upotrijebite ih kao što sam ja ove sušene, ili napravite pekmez od rajčice, pasiranu rajčicu, chutney-e i sl. Kod bake imam jedan veliki grm ovih malih cherry ( koktel ) rajčica koje su izniknule same od sebe, naime nitko ih nije posadio, a kako su tamo samo tako iznuknule nemam pojma. Odličnog su okusa, slatko-kiselkaste i mesnate. Vrlo jednostavno se priprema, a nakon što odleže u maslinovom ulju možete ih stavljati u bilo koja slana jela i kombinirati s bilo čime. Nažalost nisam imao svježeg ružmarina za kojim tragam već duže vrijeme, druga baka je imala u svojem vrtu ogroman grm sa svježim ružmarinom, no djeda ga je cijelog izrezao jer je navodno imao problema sa susjedima što je prelazilo na njihovu stranu vrta, a i našalio se i rekao kako nema nikakvih svatova pa im ružmarin nije potreban što je mene i baku dodatno razljutilo iz razloga što je teško pronaći svježi ružmarin. Malo svježeg češnjaka, nekoliko peperocina i soli, a zatim u pećnicu na sušenje. Kad su gotove i ohlađene prelijavaju se s maslinovim uljem i kao takve stoje u teglicama.Umjesto cherry ( koktel ) rajčica možete isto tako upotrijebiti i one veće.


Sastojci :

1 kg svježe rajčice
1 glavica svježeg češnjaka
nekoliko grančica svježeg ružmarina ili malo mješavine začina s ružamarinom ( nije opcija, no rajčica će biti dodatno aromatizirana eteričnim uljem svježeg ružmarina )
5- komada manjih peperocina
1 puna čajna žlica soliPostupak :
Rajčice zdrobite u posebnoj posudi kako biste odstranili višak tekućine, ali i na taj način rajčice se lakše i bolje sušiti u pećnici.Zdrobljene rajčice poslažite u tepsiju (pleh) za pečenje. Poslažite neočišćene komade češnjaka i dodajte grančice ružmarina. Kako nisam imao svježeg ružmarina, rajčice sam posipao s mješavinom začina s ružmarinom, po želji možete dodati i nekoliko peperocina. Sušite ih u pećnici oko 40-tak minuta na 180C ili sve dok ne dobiju laganu smeđe-crvenkastu boju i dok se ne osuše.Ostavite ih u tepsiji da odstoje sve dok se u potpunosti ne ohlade. Lagano ih izvadite i maknite s pleha pazeći da ne oštetite koricu i meso rajčice, te prebacite u posebnu posudu ili posudice koje se hermetički zatvaraju.
Prelijte ih s kombinacijom maslinovog i suncokretovog ulja omjera 2:1. Kao takve čuvajte ih na suhim i tamnim mjestima.Rajčice spremljene na takav način najbolje bi bilo kad bi odležale u ulju najmanje mjesec dana. Nakon mjesec dana možete raditi s njima što god želite. Možete ih stavljati u razno-razne perkelte i gulaše, kombinirati s bilo kakvom vrstom domaćeg pečenog kruha, u pizza-ama, juhama i puno toga .
Kako su ovo rajčice kod moje bake koja je preminula ove godine i zemljište je na prodaju odlučio sam sačuvati sjemenke ovih rajčica. Oprao sam ih nekoliko puta u vodi i ostavio preko noći da odstoje kako bi sva eventualna tekućina koja se nalazila na sjemenkama otišla, te procijedio. Nakon toga samo ih ostavite vani na suncu da se dosta dobro osuše, te ih skladište u plastične posudice i čuvajte do proljeća kada ih možete posaditi.You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja