Translate

[Kad nemaš vremena :] Njoki u mesnom umaku sa sirom

by - studenoga 08, 2017


Malo, pa čak i previše objavljujem recepte za kojekakve slastice i mislim da je vrijeme da nešto i slano zaživi. 😅 Tako je na red došao i ovaj recept za njoke, s obzirom da sam neki dan primjetio kako imam još dvije verzije njoka,a to su s bundevom i špinatom, baš kao i ove, a nekako sam se najviše odlučio za ove. Da budemo realni do sada ne sjećam da sam objavio ovakvu verziju, a još manje verziju s gotovim industrijskim njokima. Da, da... Znam i ja ponekad varati, pa u supermarketima uzmem tu i tamo koju vrećicu, iako mi oni služe najviše onda kada nemam nikakve inspiracije ili ideja što za skuhati, a ujedno da si ponekad skratim vrijeme kuhanja. Ukoliko ste potpuno pobornik gotovih, industrijskih njoka ostavljam Vam na izbor da sami izradite svoje. Obično ih znam napraviti baš ciljano i to da ih kuham s korom kao uobičajeno, a nekada ukoliko mi ostane viška krumpir pirea. Sljedeći puta kad budem objavljivao jedan od recepata koji uključuju njoke pojasniti ću Vam kako ih je najbolje napraviti, s kojim krumpirom i brašnom, kakve konzinstencije trebaju biti i sl. 

Ovo je zapravo jedan od onih recepata kad u najčešćem slučaju nemate dovoljno vremena ili ste bezvoljni da bilo što pripremite sebi i svojima, a uz dodatak bilo kojeg komada mesa ( za one koji ne mogu bez mesa ) može biti i samostalno jelo uz dodatak svježih i sezonskih salata. S obzirom kako mi je ostalo viška od neki dan mesnih popečaka od piletine, odlučio sam ih ukomponirati u ovaj umak od četiri vrste sira. Znači čista klasika gdje je glavna baza umak s četiri vrste sira, s dodatkom mljevenog mesa, za koje sam u potpunosti siguran da nikome nije nepoznanica. U nedostatku bilo kakve vrste mesa, slobodno možete ubaciti željeno meso po želji ili ga jednostavno izostaviti iz recepta. Klasično i svima poznato vrhnje za kuhanje sam izostavio jer ga nisam imao, pa sam ga zamijenio mlijekom i vrlo je dobro došlo kao idealna zamjena. Kod ovakvih jela najviše mi se sviđa jer ga možete raditi po vlastitom nahođenju. Recept je više za one koji nemaju ideju ili vremena kako sam već nekoliko puta naveo, a kalorije nećemo brojati! 😋 

U zadnje vrijeme sve više i više slušam od ljudi kako jednostavno nemaju vremena za kuhati. Kupuju nešto s nogu što mogu direktno konzumirati, a to su najčešće pekarnice, ili gotova jela koja je potrebno kratko ili nikako termički obraditi. S toga sam uveo i ovakve vrste recepata ili možda čak i inspiraciju za trenutke kad ne stignemo skuhati, a i ja imam takvih dana i mislim da će za svatko od Vas pronaći nešto i za svoj gušt. 

Sastojci za 4 osobe : 

  • 500 g svježih njoka ( domaćih ili industrijskih) 

Sastojci potrebni za umak : 

  • 400 g miješanog mljevenog mesa ( ukoliko želite )
  • 2 veće glavice crvenog luka
  • 20 g gorgonzole
  • 50 g tvrdog sira ( tipa gaude, edamca i sl. )
  • 4-5 topljenog sira u trokutićima ( koristio sam "Zdenka")
  • kao četveru opciju ostavljam Vama na izbor ( meni je ostalo viška "brie" sira, pa sam i njega ubacio u umak )
  • 200 - 300 ml mlijeka ( što masnijeg - ili upotrijebiti vrhnje za kuhanje )
  • sol i bijeli mljeveni papar ( po ukusu ) 

Postupak : 

Na plitkoj masnoći pirjajte mljeveno meso. Po želji ukoliko želite raditi s mesom ili ga jednostavno izostavite. U mojem slučaju su bili ostaci od pilećih polpeta. Kad dobiju laganu zlatno-smeđu boju dodajte sitno sjeckanog crvenog luka i nastavite pirjati sve dok luk u potpunosti ne omekša. Po želji tokom pirjanja podlijevati s povrtnim ili mesnim temeljcem. Nastavite s kuhanjem sve dok meso malo omekša, a po želji možete dodati i malo sitno sjeckanog svježeg češnjaka.

  

Nakon toga po želji podlijte s vrhnjem za kuhanje ili mlijekom. Koristio sam domaće mlijeko koje daleko masnije, bolje, zdravije i ukusnije od bilo kojeg industrijskog, a što se domaćeg vrhnja tiče, recept za njega također možete pronaći kod mene na blogu, pa tko voli, nek izvoli i neka odabere ono što misli da je najbolje za nju/njega.  😊

     

Ostavite još kratko vrijeme da kuha na srednje laganoj vatri. Posolite i popaprite, no pripazite da ne presolite s obzirom jer su sirevi dosta slani.  Sireve rukama ili nožem iskidajte ili narežite na sitnije komade, te dodajte umaku.  Ostavite da se kuha na laganoj vatri sve dok se sirevi u potpunosti ne otope. Pred kraj obavezno isprobajte okus umaka, a po želji u njega također možete ubaciti svježeg začinskog bilja po želji.  Njoke skuhajte po uputama s vrećice ili ukoliko radite domaće, kuhate ih sve dok ne isplivaju na površini vode ( to je znak da su kuhani ).  Poslužite odmah i dok je toplo uz sezonsku salatu po želji. 

 





You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja