Translate

[Medium:] Sotirani losos s grčkom salatom

by - studenoga 16, 2017



U zadnje vrijeme previše ratujem s vremenom, a najviše s blogom i to u smislu da mi se jako puno recepata spremnih za objavljivanje nakuplja i jednostavno dolazim do faze kad ne znam što bih prvo objavio, iako mi se i to ponekad zna učiniti dobrim i pozitivnim jer barem znam da sam osiguran da imam materijala za obavljivanje. Sve više u zadnje vrijeme od ljudi slušam i čujem kako isprobavaju kojekakve recepte - što slane, što slatke i u većini slučajeva kažu kako recepti ne valjaju s naglaskom kako su svaki korak izrade temeljito razradili. Vjerujem da je tako jer danas gotovo pa da i nema mjesta na ovom svijetu gdje možete pronaći hrpetinu nedorečenih, netočnih ili u krajnjem slučaju recepata koji jednostavno ne odgovaraju slici tog određenog jela ( slastice ) i obrnuto. Sebe ne smatram prevelikim kritičarem, ali ruku na srcu i mene iz takta zna izbaciti ta nova tzv. moda koju većina fura, a to su sve navedene stvari o kojima trenutačno pišem. Nije da se opterećujem drugima, ali većina radi sve neorganizirano, svi se žale na vrijeme i kako ništa ne stignu, rade polovično, ne možeš se osloniti na njih, a većina njih još dan danas ne zna ni funkciju "food blogger"-a i poantu bloganja globalno gledajući.  Ja osobno bilježim svoja zapažnja i uvijek pišem ono što nosim u sebi i što mislim, svidjelo se to nekom ili ne. To sam ja, nekima dobar, nekima loš i to je opet njihovo pravo i uvijek se sjetim one već možda svima poznate poštapalice, a ta je : "niste staklenka nutelle da možete svakoga usrećiti". 😂

Dugo sam se premišljao oko lososa i ribe općenito jer ja osobno ribu baš i ne preferiram. Ribu ne volim, a ne naročito onu u komadu ispečenu u pećnici, grill-u ili vanjskom roštilju i amen. Što ne znači da ne volim prženog oslića, ribu iz konzerve, perkelt od soma u kombinaciji s drugom riječnom ribom, dimljenim filetima razne ribe, pa čak i bakalar i sl. Mekušci i glavnošci su mi opet draži od ribe.Tako jednostavno nisam imao mira i jednostavno sam se odlučio kupiti nekoliko fileta lososa iz obližnjeg supermarketa jer do sada nisam ga imao priliku pripremati, a kamo li konzumirati, a i da budemo realni cijena se kreće oko stotinjak kuna za kilogram, a s obzirom koliko ribu volim teškog srca sam dao novac za njega,samo da isprobam i uvjerim se. 

Losos je plava vrsta ribe, bogata omega -3 masnim kiselinama za koje već odavno znate da su pogodne za naš organizam i zdravlje, a najčešće ga se može prepoznati po njegovoj karakterističnoj narančasto-crvenoj boji ili pak svijetlije ružičaste ( ovisno o uzgoju). Na policama trgovačkih centara možete ga kupiti najčešće kao "potkove", filee, što smrznuto, što svježe, a negdje čak i cijele komade ribe- isto tako u konzerviranom stanju, a sve više i dimljenog, što je meni osobno najukusnije i najdelikatnije. Meni osobno su draži fileti nego li potkove, osim dimljenog naravno, kojega bih osobno mogao konzumirati i više puta tjedno. 😝 Losos je riba koja doslovno ima jako finu i nježnu strukturu mesa, pa je vrlo bitno i kako ga termički obraditi. Ja osobno sam ovoga "medium" pripremio. Vrlo je bitno naglasiti kako se riba uvijek prvo peče na dobro zagrijanoj tavi (grill-u) i to prvo na strani kože, a zatim dorađuje na drugoj strani mesa, a ponekad dovršava i u pećnici. Ukoliko se prepeče, meso postaje suho, bezukusno i raspada se. Pravi i profesionalni restorani uvijek se drže "medium" načina pečenja tj. da u sredini ostane (u ovom slučaju ) blage ružičaste boje, a isto tako kada govorimo i o mesu, ukoliko ne zatražite drugačije naravno. 


Dan ranije komade ribe možete marinirati u blagoj marinadi od limuna i mediteranskih začina- bilja i maslinovog ulja. Ove predivne komade lososa ukomponirao sam s klasičnom grčkom salatom, a jednako dobro će se slagati i sa složenijim lisnatim salatama, kuhanim povrćem, kuhanim žitaricama i sl. S obzirom kako sam ga na ovaj način po prvi puta radio nisam htio nešto posebno eksperimentirati, već sam išao na tradicionalniju klasiku, a opet ukusnu i brzu. Upotreba lososa i načina pripreme ima dosta, pa ga tako možete poširati s korjenastim biljem, peći na roštilju, u aluminijskoj foliji i to u vremenskom periodu koji traje vrlo kratko. Za koju god opciju se odlučili mislim da će Vam se svidjeti, a tokom ljeta poigrajte se s bojama i uvrstite ga s bogatom ponudom svježeg povrća. 

Sastojci za dvije osobe : 

  • 4 komada fileta od lososa ( 2 x 400 g ) 

Sastojci potrebni za marinadu : 

(sve začine sami sebi korigirajte kako najviše volite )
  • - maslinovo ulje
  • - svježa grančica ružmarina
  • - 1 limun ( po mogućnosti iz organskog uzgoja )
  • - mediteranska mješavina začina
  • - 2-3 režnja češnja češnjaka
  • - himalajske soli ( po ukusu ) 

Sastojci potrebni za salatu : 

  • 2 manje svježe crvene paprike
  • 2 manje svježe zelene paprike
  • 1 veća glavica ljubičastog luka
  • 1 srednji svježi krastavac ( "salatar") 
  • 1 veća rajčica ( ili cherry rajčice - po želji )
  • cca 100 g crnih ili zelenih maslina ( po želji )
  • 1 režanj češnja-češnjaka ( po želji )
  • 80 g sira iz salamure ( ili bilo kojeg drugog )
  • maslinovo ulje
  • himalajska sol 
  • svježi origano ( ili sušeni ) 

Postupak : 

Sve sastojke za salatu nasjeckajte na kockice jednake veličine. Povrće pomiješajte, dodajte masline ( očišćene - cijele ili prerežite na polovice ), sitno kosanog origana ili sušeno, te obilato prelijte s maslinovim uljem,a po želji i ukusu dodajte sitno sjeckanog češnjaka. Pred kraj ubacite sira iz salamure i još jednom doradite okus i pripazite da ne presolite, s obzirom jer je sir iz salamure dosta slan. Prije posluživanja salatu dobro ohladite.
Losos dan prije po želji marinirajte. Blago ga pokapajte s limunovim sokom ili narežite na kolutiće srednje veličine. Posolite, posipajte s mediteranskom mješavinom začina, uljem. Lagano pomiješajte da svi sastojci prekriju ribu. Pred kraj ubacite grančice ružmarina i neočišćenog, ali izdrobljenog češnjaka i kao takvo preko noći ostavite u hladnjaku da se riba marinira. Ovaj dio možete, a i ne morate raditi, ovisno koliko vremena i volje imate. 😀
Sutradan ga izvadite van iz marinade. Narezani limun i ružmarin izbacite, a losos malo ocijedite od viška ulja i vode koje je pustio.S obzirom koliko je losos mastan sam po sebi i masnoća iz marinade - ne vjerujem da će biti potrebe da dodajte dodatne masnoće na tavu na kojoj ćete termički obrađivati lososa. Tavu dobro zagrijte, ali ne opet pretjerano, te ga stavite prvo peći na kožu, a zatim vrlo pažljivo okrenite na drugu stranu, sveukupno cca 8 min - manje, više, ovisno o komadu ribe. Po želji od ostatka masnoće na kojoj se riba sotirala možete nakon što je ispečete preliti preko ribe.

 

Salatu prije posluživanja ostavite vani na sobnoj temperaturi. Poslužite odmah na podlozi od grčke salate ili bilo kojeg drugog priloga po želji.
   


You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja