Translate

[Da razlučimo pojmove :] Francuska torta s jabukama

by - ožujka 12, 2018


U subotu 10.03.2018. g. "Cook club Osijek - centar za kulturu prehrane"     organizirao je još jedno druženje u nizu gdje smo radili upis članova , edukativno-kreativnu radionicu s gastro pitaonicom i degustaciju clafoutis tj."flognarde" kolača s jabukama. S obzirom kako smo još uvijek "svježi i mladi" u ovom projektu prezadovoljni smo s odazivom zainteresiranih ljudi, ljudi koji su voljni educirati se po pitanju gastronomije i kulinarstva, baš kao i onih koji su voljni i spremni podignuti gastro scenu na osječko-baranjskom području. Puni smo ideja, inovativni, entuzijastični, pozitivni, obožavamo ovaj projekat koji smo zajedničkim snagama pokrenuli, a pred nama su mnogi izazovi, suradnje, sajmovi, festivali, savezi, kulinarske radionice baš kao i druženja, putovanja koje s velikim nestrpljenjem očekujemo. Željni smo promjena što se hrane tiče- što tradicionalnih na moderniji način,što vegetarijanskih, veganskih, zdravih, makrobiotičkih i sl. Željni smo educirati ljude što jedu, kako da jedu, razno razne kulinarskih radionice, edukacije, željni smo vlastitog vrta s voćem, povrćem i začinskim biljem uzgojenim na ekološki način,  kao i mnoge druge stvari jer smatramo da je to potrebno našem gradu,a zajedničkim snagama, uz malo volje, truda, uloženog vremena i ljubavi svatko može postići ono što uistinu želi, hoće i može. 

  



   

Ja osobno obožavam sve vrste slastica koje u sebi sadržavaju voće,a  jabuke su sasvim druga priča. Njih volim u pitama, štrudlama, pojedinim vrstama torti, a odnedavno i u ovoj francuskoj verziji. Čak bih se usudio reći kako mi je ovakva vrsta kolača daleko bolja od tradicionalne i prhke pite s jabukama, jer je daleko sočnija, mirišljavija, a u samom presjeku torte premašila je sva moja očekivanja u pozitivnom smislu. Francuzi ko Francuzi, neki od Vas bi rekli da su previše komplicirani po pitanju njihove kuhinje i njihovih delicija, druge bi njihova kuhinja ostavljala frapiranim u pozitivnim smislu - tj. mišljenja su podijeljena. Meni osobno njihova kuhinja je odlična u svakom segmentu priče i to iz razloga što se kod njih u većini slučajeva zna odakle i što potječe, sve je lijepo rangirano i ima svoje ime kao i svoju priču. Kod nas je sasvim drugačija priča ( čast iznimkama ) većina određeno jelo ili slasticu zovu originalnim nazivom, a da to nema veze s originalnom ili se u originalnu recepturu dodaju određeni sastojci što se na kraju balade rezultira totalno nekakvim desetim jelom i tada više nema veze s originalnim receptom. U većini recepta koje možete pronaći online originalni tarte tatin ljudi zovu i pišu da je francuska torta od jabuka što nije točno,a to je samo jedna kap u moru od primjera kako možete pogriješiti. Ovu tortu sam nazvao "clafoutis"-om iz razloga što sam na nekoliko mjesta pronašao identične primjere i sve pod sličnim imenom ili pod sličnim normativom za ovu slasticu, što me dodatno razljutilo. 😕 Pa da sad raščlanimo nekakve stvari. 




Clafoutis (klafuti) je poznata francuska slastica, ali se radi isključivo od trešanja, u nekim slučajevima i s višnjama i to po mogućnosti s neočišćenim - s košticama iz razloga što one daju bademasti okus, jačinu samoga voća, a priprema se na način da se na dno poslažu trešnje(višnje), a zatim se prelijeva aromatiziranim tekućim tijestom i peče,  dok se online na internetu još uvijek nalazi i verzija u koju stavljaju marelice, breskve, jabuke, bobičasto voće i sl. - što opet nije točno. Takvu vrstu kolača s bilo kojom drugom vrsta voća nazivamo flognarde (flonjard). Flognarde Vam je dakle ista stvar samo što u njega dodajemo bilo koje drugo voće po želji, osim trešanja (višanja ), a dolazi nam iz francuske regije Limousin. Ovo što smo Andrea i ja radili je vrsta francuskog kolača, samo vjerojatno nema nekakav poseban naziv - tj. francuska torta. Logično je da ćete tada pogriješiti, jer svatko svoju politiku vodi, ljudi nisu educirani, no sad kad smo razlučili što je što mogu slobodno odahnuti jer ne volim ljude educirati i govoriti im o stvarima koje nisu provjerene, to mi je nešto najgore što mogu pomisliti, a kamo li prakticirati. 😅


Što se tiče same pripreme i izrade ove slastice isprobao sam je u dvije verzije. Jednu verziju sam radio s pirjanim jabukama, a drugu verziju "blago pofurene" i začinjene. Meni osobno nakon dvije isprobane verzije najviše svidjela ona s pirjanim jabukama. Jabuka k'o jabuka, traži svoje, traži začine i mirodije. Aromatizirao sam ih s mljevenom "bio vanilijom", đumbirom u prahu i mljevenim cimetom,šećerom i limunovim sokom. Nemojte se bojati začinit ih i to ono "muški" kako bi se u narodu reklo, jer jabuka zahtijeva i voli začine i mirodije. Ukoliko ne volite cimet i đumbir slobodno ih možete zaobići u širokom luku. Što se samoga recepta tiče, on je totalno tradicionalan, jednostavan za pripremu, većinu sirovinu za njegovu izradu imate svakodnevno u svojim hladnjacima, a to što ona pruža tokom konzumacije je vrlo teško objasniti, već Vam savjetujem da je svakako isprobate ukoliko još niste.Najviše vremena ćete izgubiti na samoj pripremi jabuka. Mirišljava je, aromatična, mekana i sočna. Kolač koji nitko neće odbiti, pa čak i ona najzahtijevnija nepca.Umjesto klasičnog šećera možete koristiti i nekakavu zdraviju varijantu šećera, baš kao i ulje, domaća jaja, ekološko brašno i sl.  

Potrebni sastojci (fi 30 ):
(za manji i niži kolač prepolovite normativ )

  • 4 jaja ( po mogućnosti domaćih, veličina L )
  • 460 g ulja
  • 460 g mlijeka ( koristio sam domaće mlijeko s tržnice )
  • 560 g šećera kristala 
  • na vrh čajne žličice "bio vanilije" u prahu
  • 500 g glatkog bijelog brašna
  • 1 p.p.
  • 6 jušnih žlica ruma

Potrebni sastojci za jabuke :
  • 800 g idared jabuka ( ili bilo koje druge slatke vrste )
  • 1 čajna žličica "bio vanilije" u prahu
  • 2 čajne žličice đumbira u prahu
  • sok od 1/1,5 cijelog limuna
  • 2-3 čajne žličice cimeta u prahu ( ovisno koliko ga volite )
  • šećer kristal ( po potrebi i ukusu - ja osobno nisam jer su bile dovoljno slatke )
Dodatni sastojci : 
  •  kokosov šećer ( za posipati kolač- u nedostatku istog   koristite neki drugi )

Postupak : 

Za početak neka su Vam sve namirnice sobne temperature. Prvo ćemo jabuke pripremiti. Operite ih, ogulite, izvadite im sredinu, a zatim svaku polovicu nasjecite na četvrtine, a zatim na listiće koji nisu niti predebeli, niti pretanki. U posudu u kojoj ćete pirjati jabuke, dodajte sve navedene začine,limunov sok, a po želji i potrebi možete ih još naknadno zasladiti. Po želji isto tako možete ubaciti i koju kockicu maslaca. Pirjajte ih sve dok ne uvenu, ali ih nemojte previše pirjati kako sa stajanjem i hlađenjem ne bi postale gnjecave. Svakako isprobajte okus i doradite po želji, te ih ostavite sa strane da se hlade. 

 
 U posebnu zdjelu dodajte cijela jaja, te ih tucite sa šećerom i prahom vanilije. U nedostataku iste možete upotrijebiti i vanilin šećer. 😀 Tucite mikserom sve dok se ne zapjene i pobijele. Nakon toga dodajte preostale sve tekuće sastojke i još jednom lagano mikserom razradite. Brašno prosijte skupa s praškom za pecivo, te lagano dodajte tekućoj smjesi. Smjesu još jednom razradite, a zatim u nju dodajte blago pirjane jabuke i još jednom izmiješajte. Okrugli kalup obložite masnim papirom za pečenje, te u njega istresite gotovu smjesu. Ja sam dodatno po vrhu poslagao svježe jabuke, te ih posipao s kokosovim šećerom. 



Ukoliko radite s duplim normativom, tada imajte na umu da ćete i vrijeme pečenja morati produžiti. Pecite na 160-170 C. Ja sam pekao malo više od 2 sata. Kad se na vrhu kolača tokom pečenja napravi lagana korica slobodno kalup s tortom tokom pečenja prekrijte aluminijskom folijom kako tokom pečenja kolač po vrhu ne bi zagorio. Isto tako nemojte zaboraviti i onu tradicionalnu metodu s drvenom čačkalicom i provjeriti da li je pečen. 😉

I to bi bilo to. :) Sve prisutne, kao i moje ukućane torta je asocirala na tradiciju - što vizualno, što okusom. Neki bi ga konzumirali s čajem, a netko s kavom, a Vi sami razlučite. 

Na ovoj fotografiji torta je rađena s blago termičkom obradom jabuka.

 

 A na ovoj možete vidjeti verziju s jačom termičkom obradom jabuka. Svaki sloj isto tako treba uzeti u obzir. 😀




 (Testiramo, komentiramo i guštamo u međusobno obje verzije jer smo oboje jedno drugome najbolji, najrealniji i najiskreniji kritičari).😍




 I ne zaboravite se svaki dan voljeti, ljubiti,uvažavati i grliti se međusobno, jer to je poanta cijeloga života, baš kao i nas dvoje kojima možemo biti najveći primjer! 😍😁





 



You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja